Vaníliasodós pite

A selymes vaníliasodó csodásan sül meg az édes omlós tésztában.

  • Elkészítési idő 1 óra, 15 perc
  • Összeállítási idő 1 óra, 15 perc
  • Sütési idő 40 perc
  • Fagyasztási idő 20 perc
  • Sütőforma 24 cm átmérőjű piteforma
  • Nehézség

Hozzávalók

A pitetésztához

A vaníliasodóhoz

  • 5 darab tojássárgája
  • 20 g étkezési keményítő
  • 100 g porcukor
  • 1 darab vaníliarúd
  • 1 csipet só
  • 250 ml tej
  • 250 ml zsíros habtejszín

Elkészítés

1.

A kétféle lisztet elvegyítjük a sóval és a porcukorral, majd hozzáadjuk a felkockázott, hideg vajat és a tojássárgáját, ezután késes robotgép vagy az ujjbegyeink segítségével morzsásra dolgozzuk. Végül annyi hideg vizet adunk hozzá, hogy a tésztánk összeálljon. Ha elég hideg maradt a vaj, akár azonnal is dolgozhatunk vele. Ha már kicsit ragada tészta, akkor inkább csomagoljuk fóliába, és tegyük be 20 percre a fagyasztóba.

2.

A tésztát enyhén lisztezett munkalapon kinyújtjuk, és a piteformába illesztjük. Beleigazítjuk, majd nyújtófa segítségével levágjuk a széleket. A pitealapot sütés előtt 20 percre betesszük a fagyasztóba dermedni.

3.

A lehűtött tésztát vakra sütjük. Ehhez egy sütőpapírt helyezünk az omlós tészta tetejére, majd kitöltjük az egészet valamilyen pitenehezékkel. 15 percre a 180 fokos sütőbe tesszük sülni. A maradék tésztából még kijön egy kisebb pitealap, amit akár bent is hagyhatunk egy másik alkalomra a hűtőben.

4.

Amíg elősütjük a pitetésztát, elkészítjük a sodót. Ehhez a tojássárgájákat elkeverjük egy kevés hideg tejjel, a keményítővel és a cukorral. Egy lábasban a maradék tejet felforrósítjuk a tejszínnel és a vanília kikapart magjaival. Amikor már csípősre melegedett, vékony sugárban a tojásos elegyhez csurgatjuk folyamatos keverés mellett. Az egészet visszaöntjük a lábasba, és alacsony lángon, tovább kevergetve besűrítjük. Nem lesz puding állagú, ez egy hígabb sodó!

5.

Az elősütött pitetészta közepéről eltávolítjuk a súlyt és a sütőpapírt, majd óvatosan beleöntjük a sodót. Ilyenkor tehetünk bele néhány szem bogyós gyümölcsöt is. Visszatesszük a sütőbe, és további 20-25 percig sütjük.

6.

A kész süteményt szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni.

Hasonló receptek

Áfonyás-krémsajtos pite Nehézség
Megnézem
Krumplis pite Nehézség
Megnézem
Mogyorós-tejcsokoládés pite Nehézség
Megnézem
Diós-meggyes pite Nehézség
Megnézem
Sajtos-újhagymás pite Nehézség
Megnézem
Narancskrémes pite Nehézség
Megnézem
Gombás quiche Nehézség
Megnézem
Cukkinis-sajtos pite Nehézség
Megnézem
Cseresznyés-mandulás pite Nehézség
Megnézem
Sós sütőtökös pite Nehézség
Megnézem
Még több recept

Keress minket közösségi csatornáinkon!

Tarts velünk a közösségi médiában is, ahol szinte minden nap jelentkezünk friss információkkal, receptekkel és természetesen nyereményjátékokkal is!

Rendeld meg akár online is!

©2024 Nagyi titka

:( Elavult böngésző

Ez a weboldal olyan funkciókat is használ, melyet a böngésződ sajnos nem támogat, mert valószínűleg egy régebbi verziót használsz.

Kérjük, frissítsd a böngésződet újabb verzióra, vagy próbálj másikat.

Ezeket a sütiket neked sütöttük ki!

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése és releváns ajánlatok megjelenítése érdekében. Így tudjuk számodra a legteljesebb felhasználói élményt nyújtani.

Amennyiben ez számodra így megfelel, kattints az “elfogadom” gombra.