Sós sütőtökös pite

A legtöbben az édes változatát ismerik, de érdemes sósan is elkészíteni, igazi ízbomba.

  • Elkészítési idő 1 óra, 15 perc
  • Összeállítási idő 1 óra, 15 perc
  • Fagyasztási idő 45 perc
  • Sütési idő 1 óra, 15 perc
  • Sütőforma 24 cm-es átmérőjű piteforma
  • Nehézség

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

  • 1 darab kisebb sütőtök
  • 2 darab sárgarépa
  • 2 darab hagyma
  • 1 evőkanál piros pesztó
  • 200 ml zsíros tejszín
  • 50 g reszelt sajt
  • 2 evőkanál olívaolaj

A tetejére

  • 1 evőkanál pirított tökmag

Elkészítés

1.

A liszteket, a sót, a zsályát elvegyítjük, majd hozzáadjuk a felkockázott, hideg vajat. Késes robotgép vagy az ujjbegyeink segítségével morzsás állagúvá dolgozzuk.
Hozzáadjuk a tojást, végül pedig a hideg vizet.
Épp csak annyit, hogy szépen összeálljon a tészta.

Műanyag fóliába csomagolva 30 percre fagyasztóba tesszük.

2.

A töltelékhez a zöldségeket megtisztítjuk, és kisebb kockákra vágjuk.
Olívaolajon átpirítjuk, ha van, akkor hozzáadunk egy nagy evőkanál pesztót.
Ezzel nagyon egyszerűen ízesíthetjük az ételeinket, hiszen egy tömény ízbomba.
Ha nincs, nyugodtan használhatunk helyette fűszereket: a zsálya és a kakukkfű remekül illik a sütőtökhöz.

Egy kevés víz hozzáadásával, fedő alatt, kevergetve megpároljuk a zöldségeket.
A végén hozzáadjuk a tejszínt és a sajtot, majd további 2-3 percig főzzük. Félretesszük.

3.

A pihentetett tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk, és a piteformába illesztjük. Beleigazítjuk, majd a nyújtófa segítségével levágjuk a túllógó részeket.
Ezeket kisüthetjük sós keksznek is.
Egy villa segítségével megszurkáljuk az alját.
A formát a kinyújtott tésztával visszatesszük további 15 percre a fagyasztóba.

4.

Egy sütőpapír darabot összegyűrünk, és a tészta tetejére helyezzük, majd pitenehezékkel, ennek hiányában nyers rizst is lehet használni, feltöltjük.

20 percre a 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük a tésztát.

5.

Óvatosan kivesszük a sütőből, és eltávolítjuk a sütőpapírt a nehezékkel együtt.
További 10 percre visszatoljuk a sütőbe.

6.

Végül az elősütött tésztalapra öntjük a tölteléket, megszórjuk a magokkal, és visszarakjuk 40-45 percre a sütőbe.

7.

A kisült pitét langyosra hűlve tálalhatjuk is.

Hasonló receptek

Gombás quiche Nehézség
Megnézem
Sajtos-újhagymás pite Nehézség
Megnézem
Cukkinis-sajtos pite Nehézség
Megnézem
Krumplis pite Nehézség
Megnézem
Még több recept

Keress minket közösségi csatornáinkon!

Tarts velünk a közösségi médiában is, ahol szinte minden nap jelentkezünk friss információkkal, receptekkel és természetesen nyereményjátékokkal is!

Rendeld meg akár online is!

©2024 Nagyi titka

:( Elavult böngésző

Ez a weboldal olyan funkciókat is használ, melyet a böngésződ sajnos nem támogat, mert valószínűleg egy régebbi verziót használsz.

Kérjük, frissítsd a böngésződet újabb verzióra, vagy próbálj másikat.

Ezeket a sütiket neked sütöttük ki!

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése és releváns ajánlatok megjelenítése érdekében. Így tudjuk számodra a legteljesebb felhasználói élményt nyújtani.

Amennyiben ez számodra így megfelel, kattints az “elfogadom” gombra.