Nincs kellemetlen olajszag, helyette csak csodás, puha fánkok.
A langyos, cukros tejbe morzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni.
A lisztet elvegyítjük a maradék porcukorral és a sóval, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is.
Alaposan megdagasztjuk a tésztát, majd egy kiolajozott tálba tesszük, és letakarva, meleg helyen, 45 perc alatt megkelesztjük.
Amíg kel a tészta, elkészítjük a vaníliapudingot, fóliát nyomunk a tetejére, és így hagyjuk teljesen kihűlni.
A megkelt tésztát vékonyan lisztezett munkalapon ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és egy tetszőleges méretű kerek szaggató segítségével kivágjuk belőle a fánkokat.
Kicsi pogácsaszaggatóval mindegyik közepébe lyukat vágunk. Mindegyiket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, hagyjunk helyet közöttük, majd meleg helyen újabb 30 percig hagyjuk kelni.
A pudingot habzsákba töltjük, ha ez nincs, akkor használjunk egy vastagabb uzsonnás tasakot vagy kanalat, ezután mindegyik fánk közepére nyomunk egy adagot belőle.
180 fokra előmelegített sütőben, 15-20 perc alatt készre sütjük a fánkokat. Még forrón megkenjük a tetejüket olvasztott vajjal és megszórjuk porcukorral. Akár már így is ehetjük rögtön.
Ha szeretnénk még magasabb szintre emelni a díszítést, és a maradék tojásfehérjéket is felhasználnánk, akkor készíthetünk svájci habcsókot a tetejükre.
Ehhez a tojásfehérjékhez adunk egy csipet sót és a cukrot, majd egy fémtálban, forró vízgőz felett elkezdjük kézi habverővel habosítani.
70 fokig melegítjük.
Nem szükséges hőmérőt használnunk, nagyjából 3-4 perc alatt éri el a kívánt hőmérsékletet, elkezd kifehéredni, és ha beledugjuk a kisujjunkat, csípősen meleg lesz.
Ekkor levesszük a gőzről, és elektromos habverővel, kb. 10 perc alatt kemény, hófehér, fényes habbá verjük.
Spatula, kanál vagy habzsák segítségével feldíszítjük a fánkokat a fehérjehabbal. Szakácsfáklya segítségével azonnal megkezdjük a tojáshab karamellizálását.
Ezután rögtön tálaljuk. Ha nincs szakácsfáklyánk, toljuk 1-2 percre a grill alá a tepsit.
De ahhoz, hogy a kedvencek közé tedd, be kell jelentkezned.
BejelentkezésEz a weboldal olyan funkciókat is használ, melyet a böngésződ sajnos nem támogat, mert valószínűleg egy régebbi verziót használsz.
Kérjük, frissítsd a böngésződet újabb verzióra, vagy próbálj másikat.
Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése és releváns ajánlatok megjelenítése érdekében. Így tudjuk számodra a legteljesebb felhasználói élményt nyújtani.
Amennyiben ez számodra így megfelel, kattints az “elfogadom” gombra.