Habos almás-krémsajtos pite

Igazi hedonista sütemény karamellizált almával, lágy krémsajtos töltelékkel és persze pirult tojáshabbal.

  • Elkészítési idő 3 óra
  • Összeállítási idő 2 óra
  • Fagyasztási idő 40 perc
  • Sütési idő 1 óra
  • Sütőforma 25x22 cm-es tepsi
  • Nehézség

Hozzávalók

A tésztához

A krémsajtos réteghez

  • 500 g mascarpone
  • 50 g porcukor
  • 2 darab tojássárgája
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 csomag vaniliáscukor

Az alma réteghez

  • 3 darab alma
  • 50 g cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 50 g vaj

A tojáshabhoz

  • 3 darab tojásfehérje
  • 150 g porcukor

Elkészítés

1.

A kétféle lisztet összedolgozzuk a sütőporral, a cukorral és a felkockázott vajjal.
Használhatjuk az ujjbegyeinket vagy késes robotgépet is.
Amikor már morzsás az állaga, hozzáadjuk a tojássárgáját és egy kevés hideg vizet.

A tésztát összegyúrjuk, majd fóliába csomagoljuk, és a fagyasztóba tesszük 30-40 percre.

2.

Az almákat megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk.

Egy edényben a cukrot közepes lángon karamellizáljuk, amikor már elkezd szépen barnulni a karamell, levesszük a lángról, hozzáadjuk a vajat, elkeverjük, majd gyorsan az almát és a fahéjat is, érdemes egy nagy csipet sóval is meghinteni.
Visszatesszük a lángra, és alacsony lángon addig pároljuk az almát, amíg krémes karamellréteg vonja be. Ne ijedjünk meg, ha kicsit összekapja az alma a cukrot, a hő és a nedvesség hatására szépen vissza fog olvadni.

3.

A krémsajtot kikeverjük a tojássárgájákkal, a keményítővel, a porcukorral és a vaníliával.

4.

A lehűtött, megszilárdult tésztát sütőpapíron kinyújtjuk vagy lisztezett munkalapon, majd óvatosan átemeljük a papírra. A mérete kicsit legyen nagyobb a tepsiénél, hogy legyen majd egy pici pereme.
Ezután a sütőpapírral együtt a tepsibe helyezzük. A papírt érdemes előre a tepsibe szabni.
Az alját megszurkáljuk villával, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 10 percre.

5.

Az elősütött tésztalapot kivesszük, ha az oldala lecsúszott még ki tudjuk igazítani egy villával.
Rákenjük a krémsajtos réteget, majd erre a karamellizált almát.
Visszatesszük 40 percre a sütőbe.

6.

Amíg sül a sütemény, a megmaradt 3 tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá verjük.

Ezután eldönthetjük, hogy csak egyszerűen a sütemény tetejére kenjük, vagy habzsákból nyomjuk rá. Válasszuk a szimpatikusabb módszert!

7.

A pitét kivesszük a sütőből, a hőmérsékletét 120 fokra mérsékeljük.
A tetejére nyomjuk a tojáshabot, és visszatesszük 10-15 percre száradni.

A hab fehér marad, de érdemes lehet megpirítani egy szakácsfáklyával, ettől lesz barna és nagyon finom.

Hasonló receptek

Málnás-mandulás pite Nehézség
Megnézem
Croquembouche - karácsonyi fánktorony Nehézség
Megnézem
Habos-túrós sütemény Nehézség
Megnézem
Hólabda Nehézség
Megnézem
Hartyányi krémes Nehézség
Megnézem
Még több recept

Keress minket közösségi csatornáinkon!

Tarts velünk a közösségi médiában is, ahol szinte minden nap jelentkezünk friss információkkal, receptekkel és természetesen nyereményjátékokkal is!

Rendeld meg akár online is!

©2025 Nagyi titka

:( Elavult böngésző

Ez a weboldal olyan funkciókat is használ, melyet a böngésződ sajnos nem támogat, mert valószínűleg egy régebbi verziót használsz.

Kérjük, frissítsd a böngésződet újabb verzióra, vagy próbálj másikat.

Ezeket a sütiket neked sütöttük ki!

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése és releváns ajánlatok megjelenítése érdekében. Így tudjuk számodra a legteljesebb felhasználói élményt nyújtani.

Amennyiben ez számodra így megfelel, kattints az “elfogadom” gombra.