Sokféleképpen készülhet: kelt vagy égetett tésztából, simán vagy töltve, golyónak kisütve vagy négyzetesre formázva. Mi most egy kelt variációt mutatunk.
A langyos, cukros tejbe morzsoljuk a friss élesztőt, és hagyjuk felfutni.
A lisztet, a sót és a maradék cukrot elvegyítjük egy dagasztótálban.
Hozzáadjuk a tojásokat, a vaníliát vagy rumot és a felfuttatott élesztőt.
Elkezdjük megdagasztani a tésztát.
Ha már nagyjából összeállt, kisebb darabokban beledolgozzuk a puha vajat is. Az alaposan megdagasztott tésztát egy vékonyan kiolajozott, nagyméretű tálba tesszük, majd lefóliázzuk.
Ha azonnal szeretnénk sütni, akkor meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Viszont a hűtőben, lassan kelesztve még finomabb.
3 órát hagyjuk a hűtőben, de akár egy éjszakát is állhat.
A megkelt tésztát lisztezett munkalapon, kb. 5 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk.
Éles késsel, pizza- vagy derelyevágóval kb. 2x2 cm-es négyzetekre vágjuk fel. Így hagyjuk még a deszkán kelni 20-30 percig, amíg újra működésbe kezd az élesztő.
Az olajat 180 fokosra melegítjük egy nagy serpenyőben. Egyszerre 8 darabnál nem érdemes többet kisütni.
Óvatosan az olajba tesszük a fánkokat, fedőt teszünk az edény tetejére, majd 1-1,5 perc elteltével levesszük, és megfordítjuk a fánkokat. A másik oldalt is ugyanannyi ideig sütjük.
A kisült fánkokat papírtörlővel bélelt tálba szedjük, majd meghempergetjük a porcukorban. A cukrot ízesíthetjük őrölt fahéjjal, narancshéjjal, kardamommal is.
Illetve a fánkokat is megtölthetjük csokoládé-, karamell- vagy mogyorókrémmel, de savanykás lekvárral vagy magában is nagyon finom.
De ahhoz, hogy a kedvencek közé tedd, be kell jelentkezned.
BejelentkezésEz a weboldal olyan funkciókat is használ, melyet a böngésződ sajnos nem támogat, mert valószínűleg egy régebbi verziót használsz.
Kérjük, frissítsd a böngésződet újabb verzióra, vagy próbálj másikat.
Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése és releváns ajánlatok megjelenítése érdekében. Így tudjuk számodra a legteljesebb felhasználói élményt nyújtani.
Amennyiben ez számodra így megfelel, kattints az “elfogadom” gombra.