Beignet

Sokféleképpen készülhet: kelt vagy égetett tésztából, simán vagy töltve, golyónak kisütve vagy négyzetesre formázva. Mi most egy kelt variációt mutatunk.

  • Elkészítési idő 3 óra
  • Összeállítási idő 3 óra
  • Sütési idő 5 perc
  • Pihentetési idő 3 óra
  • Kelesztési idő 20 perc
  • Mennyiség 80-100 darab apró fánk
  • Nehézség

Hozzávalók

A tésztához

  • 500 g Nagyi titka Kelt tészta süteményliszt
  • 1 nagy csipet só
  • 50 g porcukor
  • 200 ml langyos tej
  • 40 g friss élesztő
  • 1 darab tojás
  • 2 darab tojássárgája
  • 100 g puha vaj
  • 1 evőkanál vaníliakivonat vagy rum

A sütéshez

  • 600 ml étolaj

A hempergetéshez

  • 200 g porcukor
  • 1 nagy csipet őrölt fahéj

Elkészítés

1.

A langyos, cukros tejbe morzsoljuk a friss élesztőt, és hagyjuk felfutni.

2.

A lisztet, a sót és a maradék cukrot elvegyítjük egy dagasztótálban.
Hozzáadjuk a tojásokat, a vaníliát vagy rumot és a felfuttatott élesztőt.
Elkezdjük megdagasztani a tésztát.

Ha már nagyjából összeállt, kisebb darabokban beledolgozzuk a puha vajat is. Az alaposan megdagasztott tésztát egy vékonyan kiolajozott, nagyméretű tálba tesszük, majd lefóliázzuk.

3.

Ha azonnal szeretnénk sütni, akkor meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Viszont a hűtőben, lassan kelesztve még finomabb.
3 órát hagyjuk a hűtőben, de akár egy éjszakát is állhat.

4.

A megkelt tésztát lisztezett munkalapon, kb. 5 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk.
Éles késsel, pizza- vagy derelyevágóval kb. 2x2 cm-es négyzetekre vágjuk fel. Így hagyjuk még a deszkán kelni 20-30 percig, amíg újra működésbe kezd az élesztő.

5.

Az olajat 180 fokosra melegítjük egy nagy serpenyőben. Egyszerre 8 darabnál nem érdemes többet kisütni.
Óvatosan az olajba tesszük a fánkokat, fedőt teszünk az edény tetejére, majd 1-1,5 perc elteltével levesszük, és megfordítjuk a fánkokat. A másik oldalt is ugyanannyi ideig sütjük.

6.

A kisült fánkokat papírtörlővel bélelt tálba szedjük, majd meghempergetjük a porcukorban. A cukrot ízesíthetjük őrölt fahéjjal, narancshéjjal, kardamommal is.

Illetve a fánkokat is megtölthetjük csokoládé-, karamell- vagy mogyorókrémmel, de savanykás lekvárral vagy magában is nagyon finom.

Hasonló receptek

Karácsonyi reggeli csiga Nehézség
Megnézem
Vaníliás csiga Nehézség
Megnézem
Amerikai fánk Nehézség
Megnézem
Diós csiga Nehézség
Megnézem
Narancsos-marcipános bejgli Nehézség
Megnézem
Túrós-barackos csiga Nehézség
Megnézem
Almás kelt kuglóf Nehézség
Megnézem
Fatörzs kifli Nehézség
Megnézem
Lekváros szívek Nehézség
Megnézem
Még több recept

Keress minket közösségi csatornáinkon!

Tarts velünk a közösségi médiában is, ahol szinte minden nap jelentkezünk friss információkkal, receptekkel és természetesen nyereményjátékokkal is!

Rendeld meg akár online is!

©2025 Nagyi titka

:( Elavult böngésző

Ez a weboldal olyan funkciókat is használ, melyet a böngésződ sajnos nem támogat, mert valószínűleg egy régebbi verziót használsz.

Kérjük, frissítsd a böngésződet újabb verzióra, vagy próbálj másikat.

Ezeket a sütiket neked sütöttük ki!

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése és releváns ajánlatok megjelenítése érdekében. Így tudjuk számodra a legteljesebb felhasználói élményt nyújtani.

Amennyiben ez számodra így megfelel, kattints az “elfogadom” gombra.