A puha kenyértészta fantasztikus almás tölteléket kap, a dió pedig ropogósra sül a tetején.
A lisztet és a sót egy nagy keverőtálba mérjük.
A langyos tejhez adjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felhabosodni.
A liszthez öntjük az élesztős tejet, és elkezdjük dagasztani a tésztát, közben a dagasztás vége felé hozzáadjuk több részletben a puha vajat.
Ha már szép ruganyos a tésztánk, lefedve meleg helyen kelesztjük 35-40 percig.
Ameddig kel a tészta, elkészítjük a tölteléket.
Ehhez a megtisztított almákat kis kockákra vágjuk.
A vajat egy serpenyőben vagy kisebb lábasban felolvasztjuk, rászórjuk a cukrot, és kissé hagyjuk karamellizálódni, nem kell karamellt készíteni.
Rádobjuk az almát, megszórjuk a fahéjjal, és a reszelt citromhéjjal. Így pároljuk 5 percig, majd félretesszük.
A megkelt tésztát vékonyan lisztezett munkalapon 5 mm vastagságúra nyújtjuk, megkenjük az almás töltelékkel.
A lap széleit visszahajtjuk, majd szorosan felcsavarjuk, a szélét összecsípjük, és lefelé fordítjuk.
Középen hosszában kettévágjuk a hengert, a tetejénél hagyjuk egyben, ezután kifelé fordítva megcsavarjuk, ameddig a végére nem érünk, ott összecsípjük.
A tetejét megszórhatjuk egy kevés dióval.
A tésztát sütőpapírral bélelt, hosszúkás sütőformába tesszük, és további 20-30 percig kelesztjük.
A kelesztést követően betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe.
Nagyjából 25-30 perc alatt készre sütjük.
Frissen fogyasztva a legfinomabb, később érdemes picit átmelegíteni.
De ahhoz, hogy a kedvencek közé tedd, be kell jelentkezned.
BejelentkezésEz a weboldal olyan funkciókat is használ, melyet a böngésződ sajnos nem támogat, mert valószínűleg egy régebbi verziót használsz.
Kérjük, frissítsd a böngésződet újabb verzióra, vagy próbálj másikat.
Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése és releváns ajánlatok megjelenítése érdekében. Így tudjuk számodra a legteljesebb felhasználói élményt nyújtani.
Amennyiben ez számodra így megfelel, kattints az “elfogadom” gombra.