Másnap is pihe-puha kelt tészta, finom, vaníliapudingos töltelékkel. Lehet benne csak puding, de gazdagíthatjuk mazsolával, étcsokoládé darabkákkal is.

 

Hozzávalók (16 darabhoz):

a tésztához:

a töltelékhez:

  • 2 dl zsíros tejszín
  • 2 dl tej
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • 3 tojássárgája
  • ½ vaníliarúd
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg mazsola (elhagyható)

a tetejére:

  • 1 tojás
  • 1 dl tej
  • 2 dkg porcukor

A tejet egy kevés cukorral meglangyosítjuk, majd elmorzsoljuk benne a friss élesztőt. Hagyjuk, hogy néhány perc alatt felfusson. Közben egy nagy tálba mérjük a lisztet és a sót. Hozzáadjuk a maradék porcukrot, a vaníliakivonatot, az olajat és az élesztős tejet. Ruganyos tésztát dagasztunk belőle, majd letakarva, meleg helyen kelesztjük 45 percig.
Amíg kel a tészta, elkészítjük a pudingot, ehhez a keményítőhöz adjuk a tojássárgájákat, és kb. 1 dl hideg tejjel csomómentesre keverjük. Közben a többi tejet a vaníliarúd kikapart magjaival csípősre melegítjük. Egy kevés meleg tejet még adunk a tojásos alaphoz, hogy a hőt kiegyenlítsük, majd az egészet a forró tejhez öntjük, édesítjük a cukorral. Folyamatos keverés mellett kb. 1 perc alatt el is készül takaréklángon a sűrű puding. Hagyjuk kihűlni.
A tésztát lisztezett munkalapon kb. 3 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk, megkenjük a kihűlt pudinggal, illetve megszórjuk a mazsolával. A téglalap hosszabbik oldalától kezdve feltekerjük, a szélét pedig összecsípjük, hogy ne nyíljon szét a tészta. Nagyjából 3 cm-es darabokra vágjuk, és a csigákat sütőpapírral bélelt nagyméretű tepsibe tesszük. Elég, ha kb. 2 cm részt hagyunk köztük, így a sütemények finoman összesülnek, és a szélük is csodásan foszlós lesz. Ennél a pontnál már nem szoktam külön keleszteni, épp csak ameddig bemelegszik a sütő 180 fokra. A csigák tetejét és oldalát megkenjük tojással, és kb. 35 perc alatt készre sütjük. Az utolsó 10 percnél a gyorsan locsoljuk meg a tetejét a porcukros tejjel, ezt magukba szívják majd a csigák, és finoman rásül az aljukra. Langyosan tálaljuk, a maradékot pedig csomagoljuk jól záródó dobozba.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása