Azt hiszem, a pite tökéletes hétvégi sütemény. Ráérünk megcsinálni kényelmesen, szép csíkokat szabni a tetejére. A sikere pedig garantált! Ha van, mindenképp kivehető aljú piteformát használjunk hozzá, nagyban megkönnyíti a dolgunkat. Ezúttal fehér tönkölybúzalisztből készítettem az omlós tésztát, de omlós tészta süteménylisztet is használhatunk hozzá! Almával, barackkal, körtével ugyanilyen finom lesz.

 

Hozzávalók (24 cm-es átmérőjű piteformához):

a tésztához:

a töltelékhez:

  • 60 dkg szilva
  • 5 dkg (nád)cukor
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa

 

A tésztát készítjük el elsőként. Ehhez késes robotgépet szeretek használni, ami pillanatok alatt gyönyörűen kidolgozza. A lisztet, a cukrot, a kockázott vajat, a vaníliakivonatot és a tojássárgájákat a késes robotgép táljába tesszük, és addig dolgoztatjuk, amíg morzsás állagú lesz, ekkor mehet bele a kevés hideg víz. Végül addig folytatjuk a gyúrást, amíg szép gombóccá áll össze a tészta. (Robotgép nélkül: az ujjbegyeinkkel morzsoljuk össze a hozzávalókat, majd dolgozzuk össze sima tésztává.) Ha kész, műanyag fóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük, amíg előkészítjük a szilvát.
A gyümölcsöt kimagozzuk, és 6-8 részre vágjuk. Elkeverjük a cukorral, a fahéjjal és a keményítőkel.
A tészta ¾-ed részét két sütőpapír között vékonyra nyújtjuk, majd az egyiket lehúzzuk róla. A tésztát a másik sütőpapírral a formába igazítjuk, úgy hogy a papír a felső részén legyen, így könnyen le tudjuk róla választani. Beleigazítjuk, és a nyújtófával végigmegyünk a forma szélén, így levágjuk a túllógó részeket. A piteformát 10 percre a fagyasztóba tesszük, hogy visszadermedjen a vaj.
Miután megszilárdult a tészta, meghintjük a zsemlemorzsával, és rákanalazzuk a tölteléket. A félretett, illetve levágott tésztaszéleket vékonyra nyújtjuk, majd csíkokra vágjuk, és ráhelyezzük a pite tetejére.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk legalább langyosra hűlni mielőtt kivesszük a formából. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása