Hozzávalók:

  • 25 dkg Nagyi titka búzafinomliszt
  • 1 tk. só
  • 1 tk. cukor
  • 1,5 dl langyos tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 12 dkg reszelt sajt
  • 1 tojás
  • 2 ek. len-/szezámmag

A tejet a cukorral meglangyosítjuk, majd elmorzsoljuk benne a friss élesztőt, és hagyjuk, hogy néhány perc alatt felfusson. Közben egy nagy tálba mérjük a lisztet és a sót, hozzáadjuk az olvasztott vaj felét és az élesztős tejet. Ruganyos tésztát dagasztunk belőle, majd letakarva, meleg helyen kelesztjük 30 percig. A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, majd megkenjük a maradék olvasztott vajjal. megszórjuk a reszelt sajt háromnegyed részével, és szorosan feltekerjük. A hengert 10 egyforma darabra vágjuk, és a kifliket egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Letakarva újabb 30 percig kelesztjük.
A kelesztést követően a tetejüket megkenjük az elhabart tojással, majd megszórjuk mindegyiket egy kevés reszelt sajttal és a magokkal. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 16 perc alatt készre sütjük.

Tipp:
Nyugodtan készíthetünk nagyobb kifliket, sőt a liszt felét cserélhetjük teljes kiőrlésű búzalisztre is! Ha tetszett a recept, és szereted az ízesebb péksüteményeket, próbáld ki a sajtos-zöldfűszeres hajtoványt is!

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása