Lengyel eredetű, majd a franciák által tökéletesített sütemény. A csodás, vajas, élesztős tésztát megsütjük, megáztatjuk egy tömény cukorszirupban, majd meglocsoljuk alaposan rummal, végül pedig tejszínhabbal vagy cukrászkrémmel tálaljuk. Na, hogy hangzik?

 

Hozzávalók (12-16 darabhoz):

a tésztához:

  • 25 dkg Nagyi titka kelt tészta süteményliszt
  • 1 nagy csipetnyi só
  • 2 dkg porcukor
  • 2 dkg friss élesztő
  • ½ dl langyos tej
  • 3 tojás
  • 10 dkg puha vaj
  • ¼ vaníliarúd kikapart magjai
  • 1 diónyi vaj a formák kikenéséhez

a sziruphoz:

  • 5 dl víz
  • 25 dkg cukor
  • a vanília héja
  • 1 kezeletlen narancs héja

a tálaláshoz:

  • 1 dl rum
  • 2 dl habtejszín

A tésztához az élesztőt a langyos, cukros tejbe morzsoljuk, és a tetejére hintünk egy kevés lisztet. Amíg felfut, egy tálba kimérjük a lisztet, a sót, hozzáadjuk a tojásokat és a vaníliát. Elkezdjük összedolgozni, majd mehet bele az élesztős tej is. Addig dagasztjuk, amíg már szépen kezdenek látszani benne a légbuborékok, ekkor adagolhatjuk hozzá a puha vajat. Még további, legalább 5-10 percig dagasztjuk, hogy szépen felvegye a vajat a többi hozzávaló. Ne ijedjünk meg, ez egy nagyon lágy kelt tészta! Letakarva kb. 45 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát a legegyszerűbb habzsákból (ennek hiányában egy tiszta uzsonnás tasakból, aminek az egyik sarkát levágtuk) kiadagolni. Egy muffintepsit vagy mini kuglófformákat kivajazunk, majd a nyomózsákból kb. 1/2 – 2/3-ad részig töltjük a mélyedéseket, és egy ollóval levágjuk a tésztát mindegyik felett. Újabb 20 perc kelesztés következik. 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük a süteményeket. Kivesszük, és kihűtjük őket. Közben a cukorból, a vízből, a vanília héjából és a narancshéjból szirupot főzünk. A kihűlt tésztákat alaposan megáztatjuk a cukorszirupban, majd kiszedjük, és meglocsoljuk őket rummal. Tejszínhabbal vagy főzött vaníliakrémmel tálaljuk.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása