Omlós rozsos mézeskalács

Hozzávalók

50 dkg méz
80 dkg Nagyi titka Búzafinomliszt
20 dkg Nagyi titka Világos rozsliszt
30 dkg porcukor
1 csomag szalakáli (2 dkg)
3 tojás sárgája
1 egész tojás
1 csomag mézes sütemény fűszer
15 dkg margarin

Díszítéshez:
dió vagy mandula vagy mogyoró
1 tojás fehérje és porcukor keveréke

Elkészítés

Az alapanyagokat alaposan gyúrjuk össze. A mézet érdemes langyos állapotban a tésztához adni, mert könnyebben kezelhető lesz. Az összedolgozott tésztát hűtsük le kis adagokban a hűtőben mielőtt kinyújtanánk a sütéshez. Lisztezett deszkán nyújtsuk körülbelül 0,5 cm vastagra a tésztát, majd szaggassunk belőle tetszés szerinti formákat. Fontos, hogy mindig csak annyi tésztát vegyünk ki a hűtőből amennyit ki is szaggatunk, így a maradék nem melegszik fel. Sütés előtt kenjük meg a süteményeket tojásfehérjével. Előmelegített sütőben 180 °C-on kb. 5 perc alatt barnára sütjük, és hagyjuk kihűlni.

Sütés előtt magvakkal díszíthető. Amennyiben sütés után szeretnénk díszíteni a tojásfehérjét keverjük össze annyi porcukorral, hogy egy nagyon sűrű tejföl állagú masszát kapjunk. A masszát töltsük egy habzsákba vagy zacskóba. Zacskó esetén vágjunk apró lyukat a zacskó egyik sarkára és a fehér mázat átnyomva rajzoljunk a lehűlt mézesekre egyedi mintákat.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása