Vaníliás fánk a sütőből

Nincs kellemetlen olajszag, helyette csak csodás, puha fánkok.

  • Elkészítési idő 2 óra
  • Összeállítási idő 2 óra
  • Pihentetési idő 1 óra
  • Mennyiség 12-16 darab
  • Nehézség

Hozzávalók

A tésztához

  • 500 g Nagyi titka Fánkliszt
  • 1 csipet só
  • 250 ml langyos tej
  • 25 g friss élesztő
  • 50 g porcukor
  • 3 darab tojássárgája
  • 1 evőkanál vaníliakivonat vagy rum
  • 100 g olvasztott vaj
  • 1 darab kezeletlen narancs héja

A vaníliakrémhez

  • 1 csomag vaníliapuding
  • 300 ml tej
  • 50 g cukor

A tetejére

  • 30 g olvasztott vaj
  • 1 evőkanál porcukor

A svájci habcsókhoz

  • 3 darab tojásfehérje
  • 150 g porcukor
  • 1 csipet só

Elkészítés

1.

A langyos, cukros tejbe morzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni.

2.

A lisztet elvegyítjük a maradék porcukorral és a sóval, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is.
Alaposan megdagasztjuk a tésztát, majd egy kiolajozott tálba tesszük, és letakarva, meleg helyen, 45 perc alatt megkelesztjük.

3.

Amíg kel a tészta, elkészítjük a vaníliapudingot, fóliát nyomunk a tetejére, és így hagyjuk teljesen kihűlni.

4.

A megkelt tésztát vékonyan lisztezett munkalapon ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és egy tetszőleges méretű kerek szaggató segítségével kivágjuk belőle a fánkokat.
Kicsi pogácsaszaggatóval mindegyik közepébe lyukat vágunk. Mindegyiket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, hagyjunk helyet közöttük, majd meleg helyen újabb 30 percig hagyjuk kelni.

5.

A pudingot habzsákba töltjük, ha ez nincs, akkor használjunk egy vastagabb uzsonnás tasakot vagy kanalat, ezután mindegyik fánk közepére nyomunk egy adagot belőle.
180 fokra előmelegített sütőben, 15-20 perc alatt készre sütjük a fánkokat. Még forrón megkenjük a tetejüket olvasztott vajjal és megszórjuk porcukorral. Akár már így is ehetjük rögtön.

6.

Ha szeretnénk még magasabb szintre emelni a díszítést, és a maradék tojásfehérjéket is felhasználnánk, akkor készíthetünk svájci habcsókot a tetejükre.
Ehhez a tojásfehérjékhez adunk egy csipet sót és a cukrot, majd egy fémtálban, forró vízgőz felett elkezdjük kézi habverővel habosítani.
70 fokig melegítjük.
Nem szükséges hőmérőt használnunk, nagyjából 3-4 perc alatt éri el a kívánt hőmérsékletet, elkezd kifehéredni, és ha beledugjuk a kisujjunkat, csípősen meleg lesz.
Ekkor levesszük a gőzről, és elektromos habverővel, kb. 10 perc alatt kemény, hófehér, fényes habbá verjük.

7.

Spatula, kanál vagy habzsák segítségével feldíszítjük a fánkokat a fehérjehabbal. Szakácsfáklya segítségével azonnal megkezdjük a tojáshab karamellizálását.
Ezután rögtön tálaljuk. Ha nincs szakácsfáklyánk, toljuk 1-2 percre a grill alá a tepsit.

Hasonló receptek

Krémes töltött fánk Nehézség
Megnézem
Szilvalekváros csavart fánk Nehézség
Megnézem
Csomózott fánk Nehézség
Megnézem
Még több recept

Keress minket közösségi csatornáinkon!

Tarts velünk a közösségi médiában is, ahol szinte minden nap jelentkezünk friss információkkal, receptekkel és természetesen nyereményjátékokkal is!

Rendeld meg akár online is!

©2024 Nagyi titka

:( Elavult böngésző

Ez a weboldal olyan funkciókat is használ, melyet a böngésződ sajnos nem támogat, mert valószínűleg egy régebbi verziót használsz.

Kérjük, frissítsd a böngésződet újabb verzióra, vagy próbálj másikat.

Ezeket a sütiket neked sütöttük ki!

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése és releváns ajánlatok megjelenítése érdekében. Így tudjuk számodra a legteljesebb felhasználói élményt nyújtani.

Amennyiben ez számodra így megfelel, kattints az “elfogadom” gombra.