Tejszínes tönkölyzsemle

Így készíts teljes kiőrlésű tönkölylisztből zsemlét.

  • Elkészítési idő 2 óra
  • Összeállítási idő 2 óra
  • Sütési idő 30 perc
  • Kelesztési idő 45 perc
  • Mennyiség 12 darab
  • Nehézség

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

  • 20 ml habtejszín
  • 1 csomag szezámmag

Elkészítés

1.

A liszteket a sóval egy dagasztótálba szitáljuk, majd elkeverjük benne az instant élesztőt. Amennyiben friss élesztővel dolgozunk, morzsoljuk el a lisztben. Hozzáadjuk a langyos teljszínt, majd a vizet is több részletben, és alaposan megdagasztjuk a tésztát.

2.

A dagasztás utolsó fázisában, több részletben a tésztához adjuk a puha vajat is. Addig dagasztjuk, amíg a ruganyos tésztagombóc fel nem vette az összes vajat. Ekkor lefedve, meleg helyen kelesztjük 45 percig.

3.

A kelesztés után 12 egyenlő részre vágjuk a tésztát, majd mindegyiket zsemlévé formázzuk, végül sütőpapírral bélelt tepsire tesszük pihenni 30 percre.

4.

A kelesztés után mindegyik zsemle tetejét megkenjük vékonyan tejszínnel, és megszórjuk szezámmaggal.

5.

180 fokra előmelegített, lehetőleg gőzös sütőben, 25-30 perc alatt készre sütjük. Frissen finom puhák a zsemlék, később érdemes átmelegíteni kicsit.

Keress minket közösségi csatornáinkon!

Tarts velünk a közösségi médiában is, ahol szinte minden nap jelentkezünk friss információkkal, receptekkel és természetesen nyereményjátékokkal is!

Rendeld meg akár online is!

©2025 Nagyi titka

:( Elavult böngésző

Ez a weboldal olyan funkciókat is használ, melyet a böngésződ sajnos nem támogat, mert valószínűleg egy régebbi verziót használsz.

Kérjük, frissítsd a böngésződet újabb verzióra, vagy próbálj másikat.

Ezeket a sütiket neked sütöttük ki!

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése és releváns ajánlatok megjelenítése érdekében. Így tudjuk számodra a legteljesebb felhasználói élményt nyújtani.

Amennyiben ez számodra így megfelel, kattints az “elfogadom” gombra.