Így készíts teljes kiőrlésű tönkölylisztből zsemlét.
A liszteket a sóval egy dagasztótálba szitáljuk, majd elkeverjük benne az instant élesztőt. Amennyiben friss élesztővel dolgozunk, morzsoljuk el a lisztben. Hozzáadjuk a langyos teljszínt, majd a vizet is több részletben, és alaposan megdagasztjuk a tésztát.
A dagasztás utolsó fázisában, több részletben a tésztához adjuk a puha vajat is. Addig dagasztjuk, amíg a ruganyos tésztagombóc fel nem vette az összes vajat. Ekkor lefedve, meleg helyen kelesztjük 45 percig.
A kelesztés után 12 egyenlő részre vágjuk a tésztát, majd mindegyiket zsemlévé formázzuk, végül sütőpapírral bélelt tepsire tesszük pihenni 30 percre.
A kelesztés után mindegyik zsemle tetejét megkenjük vékonyan tejszínnel, és megszórjuk szezámmaggal.
180 fokra előmelegített, lehetőleg gőzös sütőben, 25-30 perc alatt készre sütjük. Frissen finom puhák a zsemlék, később érdemes átmelegíteni kicsit.
De ahhoz, hogy a kedvencek közé tedd, be kell jelentkezned.
BejelentkezésEz a weboldal olyan funkciókat is használ, melyet a böngésződ sajnos nem támogat, mert valószínűleg egy régebbi verziót használsz.
Kérjük, frissítsd a böngésződet újabb verzióra, vagy próbálj másikat.
Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése és releváns ajánlatok megjelenítése érdekében. Így tudjuk számodra a legteljesebb felhasználói élményt nyújtani.
Amennyiben ez számodra így megfelel, kattints az “elfogadom” gombra.