Ha egy nagyon egyszerű szilvás lepény receptet keresel, ezt próbáld ki!
A puha vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliával. Ha már felolvadt a cukor, egyesével beledobjuk a tojássárgájákat, majd a finomra reszelt citromhéjat is. Hozzáadjuk a sütőporral és sóval elkevert lisztet, morzsás állagúvá dolgozzuk. A tejfölt beledolgozva szépen összeáll a tészta.
A tésztát hűtőben pihentetjük, amíg elkészül a töltelék.
A szilvákat félbevágjuk, kimagozzuk. A cukorral és a fahéjjal összefűzzük. Ennél a lépésnél két választási lehetőségünk van: az egyik, hogy éppen csak addig főzzük, amíg a cukor elolvad, de a gyümölcs még nem ereszt levet.
A másik, hogy legalább 5-7 percig pároljuk a szilvákat, majd dzsemfixszel vagy pektinnel besűrítjük dzsem állagúra. Az így kapott gyümölcstölteléket félretesszük, és hagyjuk kihűlni.
A pihentetett tésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk, és egy vajazott, lisztezett piteformába helyezzük. A szélét levágjuk, ezt eltehetjük akár egy másik, kisebb pitéhez, de rácsokat is sodorhatunk belőle.
A pitetésztát meghintjük zsemlemorzsával vagy útifűmaghéjjal, utóbbi rendkívül jó nedvszívó hatású, majd eloszlatjuk rajta a tölteléket, végül megszórjuk vágott dióval. A sütemény peremét kissé behajtjuk. Ha tovább díszítenénk, készíthetünk a kimaradt tésztából rácsokat, de akkor kenjük meg tojással a tetejét!
180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük. Akkor tálaljuk, ha már kihűlt a lepény!
De ahhoz, hogy a kedvencek közé tedd, be kell jelentkezned.
BejelentkezésEz a weboldal olyan funkciókat is használ, melyet a böngésződ sajnos nem támogat, mert valószínűleg egy régebbi verziót használsz.
Kérjük, frissítsd a böngésződet újabb verzióra, vagy próbálj másikat.
Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése és releváns ajánlatok megjelenítése érdekében. Így tudjuk számodra a legteljesebb felhasználói élményt nyújtani.
Amennyiben ez számodra így megfelel, kattints az “elfogadom” gombra.