Kovászos kenyér

Így készíts otthon kovászos kenyeret!

  • Elkészítési idő 1 óra, 10 perc
  • Előkészítési idő 216 óra
  • Kelesztési idő 4 óra
  • Sütési idő 1 óra, 10 perc
  • Mennyiség 1 kenyér
  • Nehézség

Hozzávalók

A kovászhoz

A kenyérhez

A kelesztéshez, formázáshoz

  • 2 evőkanál olaj
  • 1 csésze liszt

Elkészítés

1.

8-10 nappal a kenyérsütés előtt el kell kezdenünk érlelni a kovászt, ha korábbról nincs. Ehhez egy tiszta befőttesüvegben elkeverünk egy evőkanál kenyérlisztet és egy evőkanál langyos vizet. Ezután lazán lefedve a konyhapulton hagyjuk. Naponta egyszer-kétszer megetetjük a kovászt, vagyis hozzáadunk újból egy evőkanál vizet és kenyérlisztet. 8-10 nap elteltével már szépen habzó kovász lesz belőle, amivel elkezdhetünk sütni. A sütésnél a megmaradt kovászt tegyük el hideg helyre, és az újabb sütés előtt 6-8 órával etessük meg.

2.

A sütés előtt 6-8 órával megetetjük a kovászt.

3.

A liszteket egy nagy dagasztótálba mérjük, hozzáadjuk a langyos vizet, és nagyjából összegyúrjuk. Így hagyjuk állni 1 órát.

4.

A pihentetés után hozzáadjuk a kovászt, és simára dagasztjuk a tésztát, ez akár 10-20 percet is igénybe vehet. Amikor már szépen kezd összeállni, elvállni az edény falától vagy a kezünktől, hozzáadjuk a sót is, és tovább dagasztjuk, amíg már nem ragad. A dagasztáshoz nyugodtan használhatunk gépet is. Ha szükséges, pótoljuk még a víz mennyiségét. A tésztát egy kiolajozott kelesztőtálba tesszük, és letakarva 30 percig kelesztjük. Ezután a tészta szélét kihúzzuk, és ráhajtjuk a tetejére 5-6-szor. Letekarva újabb félórát pihentetjük. Ezt még kétszer megismételjük, majd legalább 1 órát megint pihenjen a tészta.

5.

A kenyértésztát lisztezett munkalapon cipóvá formázzuk, a széleket középre húzzuk finom, gömbölyítő mozdulatokkal. Óvatosan, ne szökjön meg belőle a levegő! A hajtással felfelé egy alaposan kilisztezett szakajtóba vagy akár egy konyharuhával kibélelt tésztaszűrőbe tesszük letakarva. Legalább 2 órát hagyjuk kelni.

6.

Egy vaslábast 240 fokos sütőben felforrósítunk. A kenyértésztát egy sütőpapírra fordítjuk, azt óvatosan a forró edénybe helyezzük, a tetejét éles pengével bevágjuk, és lefedve 40 percre a 240 fokos sütőbe tesszük. Levesszük a fedőt, és további 20-30 percig sütjük. Ha nem edényben sütjük, csak forró sütőlapon, gőzt kell képezni a sütőtérben, így egy jó marék jégkockát dobjunk a sütő aljába.

Keress minket közösségi csatornáinkon!

Tarts velünk a közösségi médiában is, ahol szinte minden nap jelentkezünk friss információkkal, receptekkel és természetesen nyereményjátékokkal is!

Rendeld meg akár online is!

©2024 Nagyi titka

:( Elavult böngésző

Ez a weboldal olyan funkciókat is használ, melyet a böngésződ sajnos nem támogat, mert valószínűleg egy régebbi verziót használsz.

Kérjük, frissítsd a böngésződet újabb verzióra, vagy próbálj másikat.

Ezeket a sütiket neked sütöttük ki!

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése és releváns ajánlatok megjelenítése érdekében. Így tudjuk számodra a legteljesebb felhasználói élményt nyújtani.

Amennyiben ez számodra így megfelel, kattints az “elfogadom” gombra.