Így készítsd el a görög grízes pitét.
A tejet felforrósítjuk a sóval, finomra reszelt citromhéjjal, vaníliával és fahéjjal. Amikor már majdnem forr, hozzáöntjük a búzadarát, és közepes lángon, állandó keverés mellett tejbegrízt főzünk belőle. Elzárjuk alatta tűzhelyet, és belekeverünk még 100 g puha vajat. Hagyjuk langyosra hűlni, közben néhányszor átkeverjük.
A tojásokhoz adjuk a cukrot, majd kemény habbá verjük. A tojáshabot a tejbegrízhez forgatjuk.
A maradék vajat megolvasztjuk, és egyesével megkenjük vele a réteslapokat. A lapok felét a tepsi aljába rétegezzük, érjenek túl a tepsi peremén kicsit. Ezután eloszlatjuk rajta a tojáshabos grízt. A túllógó részeket behajtjuk, végül ráhelyezzük a maradék, megkent lapokat is. A széleken behajtjuk. A sütemény tetejéte is jusson egy kevés vaj.
A tetejét éles késsel előre bevághatjuk, így könnyebb lesz a végén felszeletelni. Szórhatunk rá vágott mandulát vagy pisztáciát. 200 fokra előmelegített sütőben, kb. 40-45 percig sütjük.
Amíg sül a sütemény, megfőzzük a cukorszirupot. Ehhez egy lábasba öntjük a cukrot, a vizet és a citromlevet. Közepes lángon sziruppá főzzük.
Amikor megsült a sütemény, kivesszük a sütőből, meglocsoljuk a sziruppal, majd visszatesszük a kikapcsolt sütőbe. Így még kap annyi hőt, hogy karamellizálódik kicsit a cukorszirup. Hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük, és tálaljuk.
De ahhoz, hogy a kedvencek közé tedd, be kell jelentkezned.
BejelentkezésEz a weboldal olyan funkciókat is használ, melyet a böngésződ sajnos nem támogat, mert valószínűleg egy régebbi verziót használsz.
Kérjük, frissítsd a böngésződet újabb verzióra, vagy próbálj másikat.
Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése és releváns ajánlatok megjelenítése érdekében. Így tudjuk számodra a legteljesebb felhasználói élményt nyújtani.
Amennyiben ez számodra így megfelel, kattints az “elfogadom” gombra.