Mi bizony mindig ezt sütöttük, amikor lakodalomba mentünk. Emlékszem, amikor 200-300 darabot gyártottunk le belőlük. Ahhoz képest nem is olyan macerás sütemény, sőt, kisebb adagban készítve elég gyorsan meg is leszünk vele. A nagy trükkje, hogy a tészta közepét még melegen kaparjuk ki. Ha ezzel megvagyunk, akár másnap is folytatható az összeállítása. Kezdetnek nyugodtan felezhetjük a mennyiséget!
Semmiképp nem használnék a színezéshez ízesített neon színű ételfestéket, ma már könnyen beszerezhetők természetes színezékek is.

 

Hozzávalók (40 darabhoz):

a tésztához:

  • 25 dkg porcukor
  • 25 dkg puha vaj
  • 2 tojássárgája
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 80 dkg Nagyi titka búzafinomliszt
  • 1 csomag sütőpor

a töltelékhez:

  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg puha vaj
  • 1 dl sárgabaracklekvár
  • ½ dl rum (1-2 evőkanál vaníliakivonattal helyettesíthető)
  • 3 dkg cukrozatlan kakaópor
  • a kivájt kekszek közepe

a díszítéshez:

  • ételfesték
  • porcukor

 

A tojássárgájákat, a vajat, a vaníliakivonatot és a porcukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejet, majd a lisztet is. Jól formázható tésztává gyúrjuk. A tésztából kisebb diónyi darabokat csípünk le, és golyókat gömbölyítünk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a halmokat, és 180 fokos sütőben kb. 15-16 perc alatt készre sütjük. A még meleg kekszek közepét kivájjuk egy hegyes késsel. Egészen a burokig kell kaparnunk, óvatosan, finoman, nehogy összeroppantsuk őket.
A kivájt kekszeket morzsásra törjük, majd összekeverjük a porcukorral, a lekvárral, a vajjal, a kakaóval és a vaníliával / rummal. A kókuszgolyóhoz hasonló állagúnak kell lennie. A héjakat megtöltjük a masszával, és összeragasztjuk. Állni hagyjuk néhány órán át, vagy akár egész éjjel is. A pihentetés után hígított ételfestékkel vékonyan megkenjük, végül porcukorba forgatjuk. Ha állt egy kicsit, óvatosan ledörzsöljük az ujjainkkal a felesleges cukrot róla. Lezárt dobozban sokáig eláll!

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása