Pont jó, ha még maradt tavalyról egy kis gyümölcs a fagyasztóban, de frissel is készülhet!

Hozzávalók (20 x 30 cm-es tepsihez):

  • 50 dkg Nagyi titka kelt tészta süteményliszt
  • 1 kávéskanál só
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 5 dl tej
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojás
  • 5 dkg puha vaj/li>
  • 1 kezeletlen citrom héja
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 50 dkg magozott meggy (fagyasztott is lehet)
  • 10 dkg dió
  • 1 evőkanál cukor

 

A meglangyosított tejhez keverünk egy kevés porcukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és félretesszük, amíg felfut. Egy nagy tálban a puha vajat kikeverjük a porcukorral, a tojással, a finomra reszelt citromhéjjal és a vaníliával. Ezután mehet bele a felfuttatott élesztő, valamint váltakozva a sóval elkevert liszt és a tej. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, nehogy csomós maradjon. Híg galuska tészta állagúnak kell lennie a végén. Letakarva, meleg helyen 40 percig kelesztjük.
A tepsit kibéleljük sütőpapírral, eloszlatjuk benne a masszát, végül pedig a tetejére szórjuk a lecsepegtetett meggyet és a durvára vágott diót, majd meghintjük egy kis cukorral. Újabb 15-20 percig kelesztjük.
160 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. Mindenképp ellenőrizzük, hogy a tészta közepe megsült-e!
Langyosan tálaljuk, a maradékot alaposan csomagoljuk be műanyag fóliába, hogy ne száradjon ki.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása