Érdemes mellé egy nagy tál krémes tejfölt tálalni, amibe mártogathatjuk.

Hozzávalók (kb. 50 darabhoz):

a tésztához:

  • 25 dkg Nagyi titka világos rozsliszt
  • 25 dkg Nagyi titka kelt tészta süteményliszt
  • 1 evőkanál só
  • 25 dkg puha vaj
  • 1 tojás
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 1,5 dl tejföl

a medvehagyma töltelékhez:

  • 1 csokor medvehagyma
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 5 dkg reszelt grana padano sajt
  • bors

a tetejére:

  • 1 tojás
  • 5 dkg reszelt grana padano sajt
  • 5 dkg tökmag

 

Az élesztőt a langyos, cukros tejbe morzsoljuk, és felfuttatjuk. A liszthez adjuk a sót, a vajat, a tejfölt, a tojást és a felfuttatott élesztőt. Simára dagasztjuk a tésztát, és meleg helyen, letakarva 45 percig kelesztjük.
Amíg kel a tésztánk, elkészítjük a medvehagymapesztót. Ehhez nagyobb darabokra vágjuk a medvehagymát, majd késes aprító vagy botmixer segítségével simára dolgozzuk az olajjal, a reszelt sajttal és egy kevés borssal.
Lisztezett munkalapon téglalap alakúra nyújtjuk a tésztát, és vékonyan megkenjük a medvehagymás töltelékkel. Képzeletben három részre osztjuk, az alját és a tetejét behajtjuk középre, majd az oldalát is. Ismét kinyújtjuk kb. 2 cm-es vastagságúra, kiszaggatjuk belőle a pogácsákat, és sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk őket. Legalább 30 percig kelesztjük.
A tetejüket megkenjük az elhabart tojással, szórunk mindegyikre egy kevés sajtot és tökmagot. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása