Roppanós tészta, csodás, lágy csokoládé ganache és a tetején a friss málna, nem nagyon tudok ennél jobbat elképzelni, ha csokoládés édességekről van szó. Én hosszúkás piteformában szoktam elkészíteni a hasonló édességeket, nagyon praktikus, érdemes beszerezni. Ebből az adagból 2 db hosszúkás pite lesz. Az én trükköm, hogy az egyik készre sütött tésztalapot elteszem becsomagolva későbbre, amikor pedig szükség van rá, 10 perc alatt a hűtőbe is tehetjük a piténket. Ne feledjük, ebben az esetben elég fél adag krémet készíteni. Egyébként pedig a háztartások többségében fellelhető 24 cm átmérőjű köralakú piteformánk is tökéletes lesz. Ebből egyet tudunk megtölteni.

Hozzávalók (2 db 36 x 13 cm-es szögletes vagy 1 db 24 cm-es kerek piteformához)

a tésztához:

  • 22 dkg Nagyi titka félfogós búzaliszt
  • 3 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 10 dkg hideg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 1 csipetnyi só

a krémhez:

  • 6 dl 30%-os habtejszín
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 40 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg puha vaj

a díszítéshez:

  • 1 teáskanál cukrozatlan kakaópor
  • 25 dkg málna
  • egyéb finomságok

A tésztát készítjük el elsőként. Ehhez késes robotgépet szeretek használni, ami pillanatok alatt gyönyörűen kidolgozza. A lisztet, a kakaót, a porcukrot, a kockázott vajat, a sót és a tojást a késes robotgép táljába tesszük, és addig dolgoztatjuk, amíg morzsás állagú lesz. Végül addig folytatjuk a gyúrást, amíg szép gombóccá áll össze a tészta. (Robotgép nélkül: az ujjbegyeinkkel morzsoljuk össze a hozzávalókat, majd dolgozzuk össze sima tésztává. )

Ha kész, műanyag fóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük 1 órára, amíg kissé megszilárdul. A vajas tésztát enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, és vékonyra nyújtjuk. Óvatosan feltekerjük a nyújtófára, majd a piteformába illesztjük. Beleigazítjuk, és a nyújtófával végig megyünk a forma szélén, így levágjuk a túllógó részeket. Egy sütőpapír darabot összegyűrűnk, és a tészta tetejére helyezzük, majd pitenehezékkel (vagy ennek hiányéban száraz babot / lencsét / rizst) feltöltjük. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük a formát 15 percre. Óvatosan kivesszük, és eltávolítjuk belőle a nehezéket és a sütőpapírt. A tésztaalapunkat további 5 percre visszatesszük. A megsült, kivesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni. (amennyiben két pitét sütünk, elkészítjük a maradék tésztából a másikat is.)

Ameddig pihen a tészta, elkészítjük a csokoládétölteléket. Ehhez a tejszínt a mézzel és a vaníliával felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről. Beleszórjuk a felaprított csokoládét, és selymes állagúra keverjük. Végül a puha vajat is eldolgozzuk benne. A csokoládékrémet a kihűlt tésztalapba öntjük, és a teljes dermedésik hűtőbe tesszük. Tálalás előtt megszórjuk kevés kakaóporral, végül pedig málnával és egyéb finomságokkal díszítjük.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása