Majomkenyér

Hozzávalók

a tésztához:

50 dkg Nagyi titka kelt tészta süteményliszt

2,5 dl langyos tej

2,5 dkg friss élesztő

5 dkg nádcukor

1 tojás

7,5 dkg olvasztott vaj

1 evőkanál vaníliakivonat

a bevonathoz:

20 dkg olvasztott vaj

20 dkg nádcukor

1 nagy evőkanál őrölt fahéj

 

Elkészítés

Az élesztőt egy kevés cukros tejben felfuttatjuk. Közben a lisztet egy nagy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a tészta további hozzávalóit, végül a felfuttatott élesztőt is. Addig dagasztjuk robotgép segítségével, amíg szépen elválik az edény falától. Ezután letakarva kelesztjük 30-40 percig. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk, majd 60-70 kb. egyforma darabra felvágjuk. Kis golyókká formázzuk a darabokat, és mindegyiket alaposan megmártjuk az olvasztott vaj, cukor és fahéj keverékében. A bevont tésztagolyókat egy kuglófformába helyezzük szépen sorban. Ha maradna a fahéjas vajból, nyugodtan öntsük a tetejére. További 30 percig kelesztjük, végül 160 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Mindenképp tegyünk a forma alá egy tepsit, mert előfordulhat, hogy egy-két golyó leugrik a tetejéről. A langyosra hűlt sütemény tetejére helyezünk egy tányért vagy tortatálat, és gyors mozdulattal az egészet megfordítjuk, körbe üljük, és mindenki tud tépni magának egy jókora darabot.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása