Előre elkészíthető, vendégváró sütemény akár húsvétra is.

Hozzávalók (kb. 60 darabhoz)

  • 50 dkg Nagyi titka omlós tészta süteményliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 30 dkg hideg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál hideg víz
  • ½ vaníliarúd
  • 2 dl savanykás lekvár (szeder, feketeribizli…)
  • 1 tojás a kenéshez

 

A tésztához érdemes késes robotgépet használni, ami gyorsan elvégzi helyettünk a munkát. A süteménylisztet, a sütőport, a porcukrot, a kockázott vajat, a tojást és vaníliarúd kikapart magjait a késes robotgép táljába tesszük, és addig dolgoztatjuk, amíg morzsás állagú lesz a tészta. Ekkor adjuk hozzá a kevés hideg vizet. Tovább gyúrjuk, amíg szépen összeáll gombóccá. (Robotgép nélkül: az ujjbegyeinkkel morzsoljuk össze a hozzávalókat, majd dolgozzuk simára.) A tésztagombócot műanyag fóliába csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.

A visszahűlt tésztát 2 mm vastagságúra nyújtjuk, és sima vagy cakkos szélű szaggatóval köröket vágunk ki belőle. A korongok felét vékonyan megkenjük a szétválasztott tojás fehérjével, majd mindegyik közepére kanalazunk egy kevés lekvárt. A körök másik felének a közepére kereszt alakú vágást ejtünk. Mindegyik lekváros lapra illesztünk egy vágottat, és egy kisebb pohár segítségével kissé lenyomjuk a tetejét. A pitéinket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és mindegyiket megkenjük az elhabart tojássárgájával.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása