Hozzávalók:

Vékony tésztához:

Vastag tésztához:

  • 500 g Nagyi titka Pizzaliszt
  • 250 ml kézmeleg víz
  • 10 g friss élesztő
  • 50 ml olívaolaj
  • 10 g só
  • 15 g kristálycukor

Elkészítés:

Öntse a liszt 2/3 részét és a többi hozzávalót egy dagasztó tálba és alaposan gyúrja össze úgy, hogy a maradék lisztet több részletben adja hozzá. Kb. 10 perces dagasztás után vékony pizza esetén rugalmas, vastag pizza esetén lazább, könnyebb tésztát kell kapjon. Szükség esetén vízzel vagy liszttel javíthat a tészta állagán.

Az összegyúrt tésztát , letakarva 40-50 percig langyos helyen kelessze, majd ismét gyúrja át. Ossza a tésztát annyi részre ahány pizzát szeretne. Formázzon belőlük cipókat és pihentesse még 10-15 percet.

Pihentetés után nyújtsa ki a cipókat a kívánt méretűre és alakúra. Vékony tészta esetén kb. 2-3 mm, vastag tészta esetén 1-1,5 cm vastagságú legyen. Helyezze el rajta a feltéteket, majd forrósütőben süsse készre a pizzát ügyelve arra, hogy a vastag tésztájú pizzának kicsivel több sütési idő szükséges.

A fenti receptből mérettől és vastagságtó függően 2-4 db vékony tésztájú, vagy 1-3 vastag tésztájú pizza készíthető.

 

Tipp:
Készítsünk hozzá házi pizza szószt.

 

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • 3 gerezd apróra vágott, közepes méretű fokhagyma
  • 400 g puhább, érettebb paradicsom felszeletelve
  • 500 g paradicsomsűrítmény
  • 1 csokor friss bazsalikomlevél (vagy ha nincs, akkor őrölt bazsalikom)
  • 1/4 teáskanál kristálycukor
  • só és frissen őrölt feketebors
  • ízlés szerint 1/2 teáskanál chili pehely (ínyenceknek és azoknak, akik kedvelik a kissé csípős ízvilágot

 

Elkészítés:

A napraforgóolajat közepes hőfokon hevítsük fel egy serpenyőben. Adjuk hozzá a fokhagymát és dinszteljük óvatosan 1 percig, amíg puha lesz, de még nem barnul meg. Óvatosan keverjük hozzá a paradicsomokat, a sűrített paradicsomot, a bazsalikomot, a cukrot és ízlés szerint a chilit. Főzzük 5-8 percig, míg a szósz kissé besűrűsödik.

Vegyük le a tűzről és botmixerrel pürésítsük, amíg igazán sima nem lesz a szósz. Ízesítsük sóval és borssal, majd közepes hőfokon további 5-10 percig főzzük, amíg a szósz igazán sűrű, de még nem szilárd lesz. Ízesítsük ismét, ha szükséges.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása