Nyílván utóbbinak a kapor az oka. De semmi gond, nyugodtan ki is hagyhatjuk belőle, sőt, picit édesítve és tovább gazdagítva mazsolával, vaníliával és citromhéjjak, csodás édes túrós lepényt is készíthetünk.

Hozzávalók (28 cm-es átmérőjű formához)

 

a tésztához:

  • 20 dkg Nagyi titka kelt tészta süteményliszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 tojás
  • 5 dkg puha vaj
  • 1 kávéskanál só
  • a töltelékhez:
  • 50 dkg túró
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál Nagyi titka búzadara
  • 1 csokor friss kapor
  • 2 tojásfehérje

 

a tetejére:

  • 2 dl tejföl
  • 2 tojássárgája

 

Az élesztőt egy kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A liszthez adjuk a sót, a tojást, a vajat, a felfuttatott élesztőt, végül folyamatosan adagolva a maradék tejet is. A hozzávalókból ruganyos tésztát gyúrunk, majd letakarva félretesszük, és duplájára kelesztjük nagyjából 30 perc alatt. Ha letelt a kelesztési idő, elkészítjük a tölteléket. A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjét kemény habbá verjük. A túrót simára keverjük a cukorral, a búzadarával, a felaprított kaporral és az ízlés szerinti mennyiségű sóval. (Ha édesebbre szeretnénk, nyugodtan tehetünk bele még cukrot. Ha pedig sósabbra, akár el is hagyhatjuk teljesen az édesítést.) A túrós krémbe forgatjuk a tojáshabot.

A tésztát enyhén lisztezett munkalapon vékonyra nyújtjuk, és óvatosan a kivajazott sütőformába illesztjük. Belenyomkodjuk, majd a forma peremén végigsodorjuk a nyújtófát, ezzel levágva a felesleges részeket. (A levágott tésztát tegyük félre!)

A tésztaalapra simítjuk a túrós tölteléket, és 150 fokra előmelegített sütőbe tesszük 30 percre.

A tejfölben eldolgozzuk a tojássárgájákat, és a félóra elteltével a sütemény tetejére szedjük. További 20-25 percre visszatesszük sülni. Végezzünk tűpróbát!

A langyosra hűlt lepényt már tálalhatjuk is.

Tipp: a félretett tésztát gyúrjuk össze, nyújtjuk vékonyra, majd kenjük meg tejföllelt, szórjuk meg felszeletelt sonkával és reszelt sajttal. Tekerjük fel, vágjuk belőle csigákat, és tegyük sütőlemezre. Hagyjuk kelni, amíg sül a lepényünk, majd vékonyan kenjük meg tojással, és 20 perc alatt süssük készre.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása