Akár fel is szeletelhetjük, mint egy tortát, és természetesen mehet mellé sok tavaszi zöldség, tormakrém, mustár…

Hozzávalók

a kenéshez:

  • 1 tojás
  • 1 evőkanál tej

Az élesztőt a langyos, cukros tejbe morzsoljuk, és felfuttatjuk. A liszthez keverjük a sót, majd hozzáadjuk a vajat, a tojássárgájákat, végül pedig az élesztős tejet is. Lágy tésztagombóccá dagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen 30-40 percig kelesztjük. Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk a gombócot. Ráhelyezzük a lecsepegtetett sonkadarabot, és ráhajtjuk a tésztát. A felesleget levágjuk. A hajtásnál összecsípjük, és alulra igazítjuk. A levágott darabot megfonhatjuk, és a kalácsunk köré tehetjük. Meleg helyen újabb 30 percig kelesztjük.

A sütőt előmelegítjük 160 fokra légkeveréssel (vagy anélkül 180 fokra), és az aljába helyezünk egy forró vizes hőálló edényt, hogy gőz keletkezzen sütés közben.
A kalács tetejét megkenjük a tejjel elhabart tojással. És 20-25 perc alatt készre sütjük.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása