Először Nigella Lawson könyvében olvastam róla, akkoriban el sem tudtam képzelni, milyen lehet. De azóta többször is sütöttem, és ha egyszer kipróbálta az ember, már nem keveri össze mással az ízét. Fontos, hogy mindenképp hagyjuk teljesen kihűlni a sütőformában. Én ezúttal két kisebb tortakarikába tettem, az egyiket félreraktam későbbre alaposan becsomagolva, de nyugodtan süthetünk egy nagyobb tortát is.

Hozzávalók (1 db 24-cm-es vagy 2 db 16 cm-es tortaformához)

a tésztához:

  • 25 dkg vaj
  • 2,5 dl Guinness sör
  • 30 dkg nádcukor
  • 7,5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 2 tojás
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 27,5 dkg Nagyi titka extra finom süteményliszt
  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • 1 nagy csipetnyi só

a tetejére:

  • 25 dkg mascarpone
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 3 dkg porcukor
  • 1 dl hideg habtejszín

A vajat és a sört egy kisebb lábasban összemelegítjük, amíg a vaj teljesen felolvad. Levesszük a lángról, és elkeverjük benne a cukrot és a kakaót. A tojásokat és a tejfölt elhabarjuk a vaníliával, óvatosan elvegyítjük a sörös keverékkel. Végül beleszitáljuk a szódabikarbónát, a lisztet és a csipetnyi sót. Csomómentesre dolgozzuk, és 1 nagyobb, vagy 2 kisebb tortaformába szedjük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.

A hideg habtejszínt kemény habbá verjük a porcukorral. A krémsajtot kikeverjük a vaníliával, végül beleforgatjuk a tejszínhabot is. A kihűlt torta tetejére simítjuk.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása