gesztenyetorta3

Teljesen odáig vagyok a tortasütésért. Piskótát készíteni nem is olyan nehéz az alábbi recept alapján. A krémet sem kell túlbonyolítani. Ha odafigyelünk az összeállításra nem tart tovább 1,5 óránál az egész torta elkészítése az első tojás feltörésétől az utolsó díszítőelem felhelyezéséig. Persze az a legjobb, ha időben elkezdjük, így marad ideje szépen összeérni a rétegeknek.

 

A gesztenye nekem egész évben jöhet, nem kötöm kizárólag a télhez. Praktikus, mert a csoki- és túrótortán kívül még ezt szeretik a legtöbben. Ez egy kisebb tortához méretezett adag, ami bőségesen kap krémet, de ha 26 cm-es formában készítjük, duplázzuk meg a mennyiséget!

 

Hozzávalók (18 cm átmérőjű tortához)

a piskótához:

a krémhez:

  • 60 dkg cukrozott gesztenyepüré
  • 30 dkg mascarpone
  • 2 dl 30%-os zsírtartalmú habtejszín
  • 2 evőkanál posrcukor
  • a tetejére:
  • 7 dkg étcsokoládé
  • 2 dkg vaj
  • sok finomság

 

A piskótához szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Legyünk türelmesek, eltart egy ideig, cserébe viszont jó állagú habot kapunk.A tojások sárgáját villával elhabarjuk, spatulával a tojáshabhoz keverjük. Beleszitáljuk a liszt, a keményítő és a kakaópor keverékét.  Nagy mozdulatokkal összeforgatjuk. A masszát az alján sütőpapírral bélelt tortaformába szedjük. 170 fokra előmelegített sütőben nagyjából 20 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.

 

A tejszínt kemény habbá verjük a porcukorral. Ehhez szeretek egy műanyag kancsót használni, így nem fröcsög ki a tejszín, és nem is csapódik ki.

A felengedett gesztenyepüréhez adjuk a mascarponét, és robotgéppel simára dolgozzuk. A tejszínhabot beleforgatjuk. A krémet felhasználásig hűtőben tároljuk.

 

A kihűlt piskótát körbevágjuk, óvatosan leválasztjuk a tortakarikát, és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Recés késsel három részre vágjuk. A krémet is három részre osztjuk.

 

A tortaformát megtisztítjuk, aláteszünk egy tortakartont vagy egy tányért. Az aljába helyezünk egy piskótalapot, és megkenjük egy rész krémmel. Ráhelyezünk egy újabb lapot, mehet rá még egy réteg krém. Lezárjuk az utolsó lappal. Ügyeljünk arra, hogy ez teljesen sima legyen, hogy a torta teteje is egyenes lehessen. A betöltött piskótát 2-3 órára hűtőbe tesszük, de mehet akár egész éjszakára is.

 

A tortáról ismét leválasztjuk a formát, és széles pengéjű kést használva bevonjuk a maradék krémmel. A csokoládét és a vajat összeolvasztjuk, simára keverjük, és ha már nem meleg, a torta tetejére csurgatjuk. A peremén kicsit le is folyhat. Utolsó lépésként a tetejét mindenféle finomsággal díszítjük.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása