Egy ízig-vérig francia sütemény, ami langyosan a legfinomabb. Bármelyik hűvös estét feldobja, úgyhogy készítsd el velünk te is a far bretont!

Hozzávalók / 6 adag:

  • 3 db tojás
  • 5 dl tej
  • 100 g cukor
  • 0.5 db vanília
  • 6 dkg vaj (sózott)
  • 100 g Nagyi titka Extra finom süteményliszt
  • 100 g aszalt szilva (magozott)
  • 0.5 marék mazsola
  • 0.7 dl konyak (erős fekete teával helyettesíthető)
  • 0.5 dl víz

Elkészítés:

A tojást, tejet, vanília kikapart magját, cukrot és a megolvasztott vajat mixerbe tesszük, és 1 perc alatt összedolgozzuk. (Azért van erre szükség, mert a meleg vaj összeugrik a hideg tejtől és tojástól.) Ha kész, hozzáadjuk a lisztet, és még 30 másodpercig dolgoztatjuk a gépet. Ha kész, tálba tesszük, letakarjuk, és irány a hűtő jó 4 órára, de akár egész éjszakára is.Közben a szilvát és a mazsolát egy kisebb lábosba tesszük, és negyed bögre vízzel (picit több, mint fél deci) feltesszük melegedni. Ha a víz már majdnem elfőtt (10-15 perc), ráöntjük a konyakot, és meggyújtjuk. Kicsit rázogatjuk, megvárjuk, míg a lángok kialszanak. A lében hagyjuk kihűlni. (Ha teával készítjük, a flambírozós mutatvány kimarad, csak hagyjuk állni egy deci erős teában, amíg ki nem hűl.)
Sütés előtt kivajazunk egy piteformát vagy kisebb tepsit, majd lisztezzük. Beleöntjük a tésztát, beledobáljuk a jól kicsavart aszalt gyümölcsöket.Előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 50-60 percig sütjük, amíg a teteje szép piros nem lesz. Megvárjuk, míg langyosra hűl.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása