A tésztája végtelenül egyszerű, ráadásul készíthetjük teljes kiőrlésű liszttel, ami nagyon jól harmonizál a sok aszalt gyümölccsel és a magvakkal. Mindenféle íze van a sütinek, hiszen rengeteg hozzávaló van benne, de természetesen az arányokat megtartva eltérhetünk a recepttől.

 

Hozzávalók (1 rúdhoz):

a tésztához:

a töltelékhez:

  • 10 dkg mazsola
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 10 dkg friss füge (ha aszaltat használunk, előtte áztassuk be egy kis meleg vízbe)
  • 10 dkg őrölt mandula
  • 5 dkg aprított, pörkölt török mogyoró
  • 5 dkg nagyobb darabokra vágott dió
  • 3 dkg étkezési keményítő
  • 10 dkg méz
  • 1 dl lekvár

a tetejére:

  • 1 tojásfehérje
  • 1 evőkanál szeletelt mandula

A tésztához a hideg vajat felkockázzuk, majd elmorzsoljuk a porcukorral és a liszttel. Belegyúrjuk a tojássárgáját, a vaníliát és a tejet is. Utóbbit óvatosan adagoljuk, épp csak annyi kell belőle, hogy jól gyúrható és nyújtható tésztát kapjunk. A tésztát hűtőbe tesszük, ameddig összeállítjuk a tölteléket.
A töltelékhez felaprítjuk az aszalt szilvát és a fügét. Hozzáadjuk a mazsolát, az őrölt mandulát, az aprított mogyorót, a durvára vágott diót, a lekvárt, a mézet, végül a keményítőt is. Egynemű masszává keverjük.
A tésztát két sütőpapír között vékonyra nyújtjuk. Egyenletesen, de vastagon megkenjük a töltelékkel. Feltekerjük, és a hajtással lefelé, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Egy hegyes késsel néhány helyen megszurkáljuk, majd megkenjük a tojásfehérjével, végül pedig meghintjük a szeletelt mandulával.
175 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Kihűlés után vékony szeletekre vágva tálaljuk.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása