Készítsd el ez a provance-i specialitást, és tedd a reggelizőasztalra karácsonykor – az egész család örömére!

Hozzávalók / 5 adag:

A tésztához:

A töltelékhez:

  • 4 dkg aszalt gyümölcsök (cseresznye)
  • 4 dkg mazsola
  • 4 dkg vörös áfonya (aszalt)
  • 80 g vaj
  • 70 g porcukor
  • 1 db tojás
  • 100 ml brandy
  • 50 g törökmogyoró
  • 1 db vanília
  • 1 narancsból nyert narancshéj

A bevonáshoz:

  • 3 ek sárgabaracklekvár
  • 2 ek porcukor
  • 5 ek mandulapehely

Elkészítés:

A tésztához:
A lisztet egy tálba szitáljuk. Egyik oldalára szórjuk a sót, a másikra az élesztőt. A vajat megolvasztjuk, a tejet meglangyosítjuk, és tojást enyhén felverjük. A tejet, a vajat és a tojást a liszt tetejére öntjük, majd ruganyos tésztát gyúrunk belőle. Konyharuhával letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.

A töltelékhez:
Az aszalt gyümölcsöket beáztatjuk a brandybe kb. 20 percre. A puha vajat és a tojást kézi mixerrel krémesítjük. A vajas tojáshoz adjuk a kicsavart aszalt gyümölcsöket, az apróra vágott mogyorót, a vanília kikapart magját, a porcukrot és a narancs lereszelt héját. Jól kikeverjük. A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, és belekenjük a vajas krémet. Feltekerjük, majd hosszában kettévágjuk. A két csíkot lazán egymásba fonjuk, majd koszorú formába igazítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és még egy fél órát kelesztjük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.

A kenéshez:
A még forró kalácsot megkenjük a baracklekvárral. Ha kicsit hűlt, rászórjuk a porcukrot és mandulát.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása