A jellemző barna héjat a szódabikarbónás fürdővel érjük el. Macerásnak tűnhet, de egyáltalán nem az!

 

Hozzávalók (12 darabhoz):

  • 60 dkg Nagyi titka búzakenyérliszt
  • 7 g száraz vagy 3 dkg friss élesztő
  • 1 evőkanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • 3 dl langyos víz
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 liter víz
  • 2 evőkanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál só
  • nagyszemű só a díszítéshez (elhagyható)

 

A lisztet elkeverjük a sóval, cukorral, élesztővel (amennyiben frissel dolgozunk, alaposan morzsoljuk a lisztbe), vajjal és a langyos vízzel. Sima tésztát dagasztunk belőle. 60 percig letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát 12 egyenlő részre vágjuk. A tésztadarab széleit középre hajtjuk, megfordítjuk, hogy lefelé legyen, majd a hüvelyk- és kisujjunk között gömbölyűre formázzuk a zsemléket. Letakarva 20-30 percig kelesztjük.
Egy szélesebb fazékban vizet forralunk, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát és a sót. Kettesével beledobjuk a zsemléket, és oldalanként 30-30 másodpercig főzzük őket a szódás fürdőben. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a péksüteményeket, megszórjuk nagy szemű sóval, kereszt alakban bevágjuk, és még kb. 15 percig kelesztjük. 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása