Hozzávalók:

  • 25 dkg Nagyi titka búzafinomliszt
  • 1 teáskanál só
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 2,5 dkg zsír (kókusz vagy állati eredetű is lehet, helyettesíthetjük vajjal is)
  • 2 dkg kukoricadara (elhagyható)
  • 1 ek. olaj

Az élesztőt a langyos, cukros tejbe morzsoljuk, és felfuttatjuk. Közben egy nagy tálba mérjük a lisztet, a sót és a zsiradékot. Hozzáadjuk az élesztős tejet, és rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Ha szükséges, adhatunk még hozzá egy kevés lisztet. A megdagasztott tésztát letakarva, langyos helyen kelesztjük 45-50 percig. A megkelt tésztát a kukoricadarával (helyettesíthető liszttel vagy búzadarával) vékonyan megszórt munkalapon kb. 3 cm vastagságúra nyújtjuk, majd tetszőleges átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A muffinok mindkét oldalát meghintjük a darával, és letakarva újabb 45-60 percig kelesztjük. Egy vékonyan kiolajozott serpenyőt alacsony lángon melegíteni kezdünk, és belehelyezzük a péksüteményeket. Lassú tűzön, mindkét oldalukat megpirítjuk. Ezután még 7-8 percre betesszük a 170 fokra előmelegített sütőbe, hogy a belseje is átsüljön. Langyosan tálaljuk, sült szalonnával, tojással, sajttal, friss zöldségekkel!

Tipp:
Az angol muffint készíthetjük kenyérlisztből is, sőt a liszt egy részét helyettesíthetjük teljes kiőrlésű búzaliszttel. Ha pedig szívesen próbálod ki más nemzetek péksüteményeit, nagyon ajánlom a bajor zsemlét is!

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása