A klasszikus zserbó süteményre emlékeztető keksz került a dobozba.
Diós, vajas, lekváros finomság, ami egy pillanat alatt elfogy. Ha szeretnénk, a diót akár meg is piríthatjuk kicsit sütés előtt. Figyeljünk rá továbbá, hogy a vaj tényleg legyen hideg!

Hozzávalók (kb. 40-50 darabhoz)

a tésztához:

a töltelékhez:

  • 17,5 dkg darált dió
  • kb. 5 evőkanál sárgabaracklekvár

a tetejére:

  • 5 dkg étcsokoládé
  • 2 dkg vaj

A keksz tésztájához a felkockázott, hideg vajat összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Ehhez használhatjuk az ujjbegyeinket vagy egy késes robotgépet is. Az összeállított tésztát legalább 2 órára hűtőbe tesszük, fóliába csomagolva. A kihűlt tésztából kis golyócskákat formázunk (mogyoró és dió közötti méretűeket), majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket. Számoljunk vele, hogy a golyók szét fognak terülni! Mindegyik közepébe nyomunk egy kis mélyedést pl. egy karalábévájóval, de más célszerszám is megteszi. A baracklekvárt összekeverjük a darált dióval. Jó sűrű tölteléket kell, hogy kapjunk. Mindegyik mélyedést feltöltjük vele, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt készre sütjük a kekszet. Legalább 5 percig pihentetni kell a sütőlemezen, mielőtt óvatosan leemeljük őket, mert ilyenkor még nagyon omlósak, és könnyen összetörnek! Miután kihűltek a kekszek, az összeolvasztott csokoládé és vaj keverékével becsíkozzuk a sütemények tetejét egy kanál segítségével.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása