Puha, szaftos vajas piskóta, hófehér tejszínhab és frissen készített eperdzsem, szerintem nem kell senkit tovább győzködni róla, hogy miért olyan csodás ez a sütemény. Ami pedig a legjobb benne, hogy az összeállítása után már fogyaszthatjuk is, ennek nem kell órákat pihennie a hűtőben. Fontos, hogy a lapokat külön készítjük el, és nem egyet vágunk félbe. Amennyiben nincs két egyforma tortakarikánk, nyugodtan süssük meg egy piskótából.
 

Hozzávalók (2 db 20 cm-es tortaformához):

a piskótához:

a lekvárhoz:

  • 30 dkg friss eper
  • 8 dkg cukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • (+ha nagyon hív lenne, 1 teáskanál pektin)

a töltelékhez:

  • 2 dl hideg habtejszín
  • 1 evőkanál porcukor

 

A piskótához a puha vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliával, majd egyesével eldolgozzuk benne a tojásokat is. Beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, és összedolgozzuk a masszát. 2 db sütőpapírral bélelt, 20 cm-es átmérőjű tortakarikába szedjük a tésztát, és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranyszínűre sütjük. Kivesszük a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Amíg várunk, elkészítjük az eperdzsemet. Ehhez nagyobb darabokra vágjuk a megtisztított gyümölcsöt, elkeverjük a cukorral és a vaníliával, majd kb. 10 percig főzzük, ameddig szépen besűrűsödik. Ha szeretnénk meggyorsítani a folyamatot, nyugodtan adhatunk a cukorhoz 1 teáskanálnyi pektint vagy dzsemfixet, így még frissebb marad a gyümölcs, hiszen elég lesz neki 2 perc főzés is.
Amikor már a piskótalapok és a lekvár is kihűltek, a hideg tejszínhabot kevés porcukorral kemény habbá verjük. Következhet a torta összeállítása. Az egyik lapot a tálra helyezzük, vastagon megkenjük lekvárral, rákanalazzuk (vagy habzsákból rányomjuk) a tejszínhabot, végül óvatosan rátesszük a másik piskótalapot is. Porcukorral és friss eperrel meghintve már tálalhatjuk is.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása