Nagy kedvenceim ezek a kiflik a nagyim ősrégi szakácskönyvéből. Rengeteg vajjal készül, így frissen nagyon puha, másnap pedig kellemesen omlós. A tésztát gyorsan össze lehet állítani, a kész kiflik egy részét pedig a fagyasztóba is tehetjük, jól tud esni, amikor épp nincs otthon semmi.


A tésztát természetesen simán is készíthetjük, én finom, olasz szárított paradicsommal gazdagítottam. Mindenkit arra biztatok, hogy bátran kísérletezzen a saját ízlése szerint!


Hozzávalók (32 darabhoz)

  • 50 dkg Nagyi titka Kelt tészta süteményliszt
  • 20 dkg puha vaj
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 1 dkg friss élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 6-7 szem szárított paradicsom (elhagyható)
  • + 1 tojás a tetejére

A tejet meglangyosítjuk a cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és félretesszük, amíg kicsit felfut. Közben egy nagy tálba szitáljuk a lisztet és a sót. Hozzáadjuk a felkockázott puha vajat, a tejfölt és az apró darabokra vágott szárított paradicsomot. Mehet hozzá a felfutott élesztő a tejjel együtt. A robotgép dagasztó villájával simára dolgozzuk a tésztát. Ha kész, letakarva, meleg helyen 1 órát pihentetjük, kelesztjük.


Ha megkelt, enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, 4 egyenlő részre osztjuk, és csinos cipókat gömbölygetünk belőlük. A gombócokat egyesével kinyújtjuk 3-4 mm vastagságúra. Pizzavágóval 8 egyenlő cikkre vágjuk, és a háromszög talpától felfelé sodorjuk. A csücskét alulra igazítjuk, a kifliket meghajlítjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. 15-20 percig kelesztjük, közben 180 fokra előmelegítjük a sütőt. Sütés előtt megkenjük a tetejét elhabart tojással. 18-20 perc alatt készre sütjük a kifliket.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása