A kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról, ahogyan a sonka, a főtt tojás és sok helyen a sárga túró sem. Nekem ez a kalács mindig a nagyobb ünnepeket juttatja eszembe, hiszen karácsonykor süthetjük diós vagy mákos töltelékkel is. Így aztán összeállt a kép, milyennek képzelem az idei húsvéti süteményt: passzol a húsvéthoz, könnyű elkészíteni, és jól is fog lakni vele a család. Szeretettel ajánlom ezt a klassz kis túrós kalácsot más alkalmakra is.

 

Hozzávalók

 

a tésztához:

  • 50 dkg Nagyi titka Kelt tészta süteményliszt
  • 3-3,5 dl tej
  • 4 dkg friss élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 0,5 dl kókuszolaj vagy más olaj
  • csipetnyi só
  • a töltelékhez:
  • 50 dkg túró
  • 7-8 dkg porcukor
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 2 tojássárgája
  • ½ vaníliarúd
  • 1 nagy marék aranymazsola

a tetejére:

  • 1 tojás
  • 1 evőkanál olvasztott vaj
  • porcukor

 

Az élesztőt egy kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet és a sót egy nagy tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, és beletesszük a cukrot, a felfuttatott élesztős tejet, a maradék langyos tejet és a kókuszolajat. Szép, ruganyos tésztát dagasztunk belőle, majd letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük kb. 1 óra alatt.

 

A töltelékhez a túrót simára keverjük a porcukorral, a keményítővel, a tojássárgájákkal és a vanília kikapart magjaival.

 

A megkelt tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, és egyenletesen megkenjük a töltelékkel, rászórjuk a mazsolát is, és a hosszabbik szélétől kezdve szorosan feltekerjük. Koszorút formázunk belőle, a két végét összedugjuk, és áttesszük egy sütőpapírral bélelt tepsire. 2-3 cm-enként éles késsel bevagdossuk, és kissé elfordítjuk a szeleteket. Újabb 15-20 percig kelesztjük. Sütés előtt megkenjük az olvasztott vajjal elhabart tojással. 160 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Tálalás előtt porcukorral megszórjuk.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása