http://nagyititka.hu/tonkoly-pizzateszta/

6 db 23cm-es pizzához
Előkészítés: 25 perc + min. 1 óra kelési idő (ha tehetjük, éjszaka kelesszük a tésztát: minél több időt tudunk ugyanis erre szánni, annál jobb lesz az állaga)
Sütési idő: 15 perc

Hozzávalók:

200g Nagyi titka Pizzaliszt
450 g Nagyi titka Fehér tönkölybúzaliszt
430 ml kézmeleg víz
60 ml olívaolaj
15 g (2 evőkanál) friss, morzsolt élesztő vagy 7 g (2 teáskanál) expressz szárított élesztő
1 csipet cukor
13 g só

Elkészítés:

Keverjük össze a 2 féle lisztet. Tegyük a hozzávalókat és a lisztkeverék 2/3-át egy nagy tálba és öntsünk hozzá 430 ml kézmeleg vizet. Egy fakanál segítségével dolgozzuk össze a tésztát miközben több részletben hozzáadjuk a maradék lisztkeveréket. Vékonyabb pizza esetén rugalmas, vastagabb pizza esetén lazább, könnyebb tésztát kell kapjon. Szükség esetén vízzel vagy liszttel javíthat a tészta állagán.

Borítsuk ki a tésztát enyhén lisztezett munkalapra és dagasszuk kb. 10 percig, amíg a tészta már sima, rugalmas, és ha az ujjunkkal megnyomjuk, azonnal visszanyeri az alakját. Tegyük a gyúrt tésztát az olajjal kikent tálba, takarjuk le egy tiszta, nedves konyharuhával és 45 percig hagyjuk meleg helyen kelni, amíg duplájára nő.

Borítsuk ki a tésztát enyhén lisztezett munkalapra, ütögessük ki a levegőt a tésztából az öklünkkel, és gyúrjuk át egyszer-kétszer. Formázzunk 6 egyforma méretű cipót a tésztából, takarjuk le újból, és további 10 percig hagyjuk kelni.

Melegítsük elő a sütőt maximum hőmérsékletre és kenjünk ki néhány nagyobb sütőlapot olajjal. Nyújtsuk ki a cipókat kb. 23 cm átmérőjű, kör alakú vékony lapokká, és tegyük őket az előkészített sütőlapokra. Kenjük meg pizza szósszal, szórjuk meg sajttal és tegyük rá a feltéteket. Így süssük, amíg a sajt el nem olvad és a teteje meg nem pirul.

 

Tipp:

Készítsünk hozzá házi pizza szószt.

 

Hozzávalók:

1 evőkanál napraforgóolaj
3 gerezd apróra vágott, közepes méretű fokhagyma
400 g puhább, érettebb paradicsom felszeletelve
500 g paradicsomsűrítmény
1 csokor friss bazsalikomlevél (vagy ha nincs, akkor őrölt bazsalikom)
1/4 teáskanál kristálycukor
só és frissen őrölt feketebors
ízlés szerint 1/2 teáskanál chili pehely (ínyenceknek és azoknak, akik kedvelik a kissé csípős ízvilágot

 

Elkészítés:

A napraforgóolajat közepes hőfokon hevítsük fel egy serpenyőben. Adjuk hozzá a fokhagymát és dinszteljük óvatosan 1 percig, amíg puha lesz, de még nem barnul meg. Óvatosan keverjük hozzá a paradicsomokat, a sűrített paradicsomot, a bazsalikomot, a cukrot és ízlés szerint a chilit. Főzzük 5-8 percig, míg a szósz kissé besűrűsödik.

Vegyük le a tűzről és botmixerrel pürésítsük, amíg igazán sima nem lesz a szósz. Ízesítsük sóval és borssal, majd közepes hőfokon további 5-10 percig főzzük, amíg a szósz igazán sűrű, de még nem szilárd lesz. Ízesítsük ismét, ha szükséges.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása