Nagyi megkért, hogy készítsek olyan receptet, amit a legjobb barátnőimmel egy meghitt beszélgetésnél osztanék meg. Sokat gondolkoztam, hogy milyen sütemény az, ami kivételesen nem a gyerekek kedvéért készül, elég nőies és finom is. No meg az sem volt épp elhanyagolható tényező, hogy ezt érdemes előző este összeütni, és akkor gyönyörűen összepuhulnak a kis szendvicsek másnapra.

Tehát így születtek ezek a formás kekszek, amik a kávétól igazán felnőttesek, a vaníliától édeskések és a kakaóportól enyhén keserűek. Ha nincs keksznyomdánk, anélkül is nyugodtan készíthetjük! Ha pedig már melegebb a konyha hőmérséklete, a sütés előtt álló, kiszaggatott kekszeket be szoktam tenni a hűtőbe, így megtartják a formájukat.

Hozzávalók (kb. 15 db kekszszendvicshez)

a kekszhez:

a töltelékhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 10 dkg porcukor
  • ½ vaníliarúd
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor

A keksz hozzávalóit összegyúrjuk vagy késes robotgépben összedolgozzuk, folpackba csomagoljuk, és legalább 1-2 órára hűtőbe tesszük pihenni. Ezután enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, és nagyjából 3 mm vastagra nyújtjuk.

A lisztbe mártott kekszformázó (ez a lépés elhagyható, de akár egy mintás talpú pohárral is helyettesíthetjük) segítségével kiszaggatjuk és megmintázzuk a korongokat. Mindet sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 160 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük. Mielőtt leszedjük őket a tepsiről, hagyjuk hűlni 2-3 percig.

Amíg sülnek a kekszek, elkészítjük a tölteléket. A krémsajtot simára keverjük a porcukorral és a vanília kikapart magjaival. Habzsákba vagy egy erős uzsonnás tasak egyik végébe szedjük.

A kihűlt kekszeket megtöltjük a krémmel, megszórjuk egy kevés kakaóporral, és összeragasztjuk. Simán is hagyhatjuk, ha úgy jobban tetszik. Jól záró műanyag dobozban hűtőbe tesszük fogyasztásig.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása