Olyan süteményen gondolkoztam a minap, amit már a nagymamáim is sütöttek, egyszerű, olcsó, és a 21. században is tökéletesen megállja a helyét. Nem is telt bele sok idő, és meg is volt, hogy milyen régi édességet fogok saját elgondolásban megsütni. Ez pedig a jó öreg tejföllepény, amit meglepő módon nem is ismernek olyan sokan. Olyan, mint egy habkönnyű tejfölös piskóta, amit ugyan nem lehet betölteni, de nem is kell. Hogy miért? Mert az az ember érzése, mintha egy darabka felhőbe harapna.

Kétféleképpen is készíthetjük, szögletes tepsiben (ez az adag nagyjából egy 25×30 cm-es formához elegendő), vagy – ahogy én is tettem – kerek tortaformában. Ugyan nehéz kivárni, amíg picit meghűl, de a szebb szeletelhetőség érdekében érdemes.

Nyáron friss barackkal, télen a nyáron eltett baracklekvárral a kedvencünk.

Hozzávalók (22 cm-es tortakarikához)

a tetejére: 

  • barack vagy baracklekvár
  • 1 evőkanál porcukor

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. Ez eltart néhány percig, viszont stabil állagot ad majd a süteménynek.

Ha kész a tojáshab, a sárgájákhoz adjuk a tejfölt, a félfogós lisztet, a vanília kikapart magjait és a finomra reszelt citromhéjat. Ezt a simára keverjük, majd laza, nagy mozdulatokkal összeforgatjuk a fehérjehabbal. Sütőpapírral kibéleljük a forma alját, beleszedjük a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Ha szögletes formába tesszük, elég lehet 15 perc is, de a tortaformában 25-30 perc is kellhet a sütéshez. Végezzünk tűpróbát, akkor van kész, ha már a közepébe szúrva egy fogvájót, nem marad rajta ragacsos massza. Akkor sincs gond, ha a teteje kissé bereped, elég egy tányéron megfordítani, és lehúzni a sütőpapírt.

Tálalás előtt meghintjük porcukorral, és friss barackkal vagy baracklekvárral.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása