Hozzávalók (30 x 20 cm-es süteményhez):

Előkészítés: 15 perc
Sütési idő: 50 perc

A tésztához:

  • 175 g Nagyi titka Fehér tönkölybúzaliszt
  • 75 g
    Nagyi titka teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 175 g sótlan, puha vaj + kevés a tepsi kikenéséhez
  • 270 g aranybarna nádcukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 3 db tojás
  • 75 g darált mandula
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 teáskanál só
  • 150 ml tejföl vagy görög joghurt
  • igény szerint porcukor a tálaláshoz

A szilvás réteghez:

  • 60 dkg kimagozott, félbevágott, szép, érett szilva
  • 2 evőkanál aranybarna nádcukor
  • 1 db narancs kifacsart leve

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt (villany: 180 C fok, gáz: 4-es fokozat), és vékonyan vajazzunk, majd lisztezzünk ki egy 25×20 cm-es tepsit.
Tegyük a szilvát egy nagy serpenyőbe és szórjunk rá 2 evőkanál cukrot, facsarjuk rá a narancs levét, a narancshéjat pedig tegyük félre. Forraljuk fel, majd vegyük le a lángot és alacsony hőfokon főzzük 5 percig. Tegyük félre.
Robotgép segítségével habosítsuk fel a cukrot a vajjal egy nagy tálban, és verjük fehéredésig. Adjuk hozzá egyesével a tojásokat is, tojásonként egy kanál liszttel, megelőzve ezzel a massza szétesését. A tojások után adjuk hozzá az összes lisztet.
Adjuk hozzá a külön tálban előre összekevert őrölt mandulát, a sütőport, a szódabikarbónát, a fűszereket, a sót és a narancshéjat is, majd keverjük össze. Ezután forgassuk bele a tejfölt, egy nagy kanállal nyolcasokat írva a masszába, míg tökéletesen összeáll. Kanalazzuk a masszát az előkészített tepsibe és tegyük a tetejére a szilvát.
Süssük a sütő középső rácsán 35-45 percig, légkeverés nélkül, míg megszilárdul és aranyszínt kap. Tűpróbával ellenőrizzük. Tegyük egy rácsra hűlni és csak miután szobahőmérsékletűre hűlt, utána vágjuk kockákra, majd ízlés szerint porcukorral meghintve kínáljuk.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása