Már hagyománnyá vált, hogy a barátnőimmel karácsony előtt összeülünk egy nagy mézeskalács partyra. Egész délután gyártjuk a kekszeket, majd késő estig díszítjük. Mivel én annyira nem szeretem őket díszíteni, tavaly inkább szilvalekváros puszedlit sütöttem közben, ami akkora sikert aratott, hogy idén több puszedlit sütünk, mint kekszet. Amellett, hogy minden napra akad egy kis finomság otthon, az ünnepekig bőven tárolhatjuk jól záró dobozban, semmi baja nem lesz. Fontos, hogy jó minőségű, sűrű, cukormentes szilvalekvárt szerezzünk be hozzá. A süteményünk állaga a teljes kiőrlésű liszttől kicsit rusztikusabb lesz, olyan igazi, jó kis puszedlis.

Hozzávalók (70-80 darabhoz)

 

A liszteket, a sütőport, a sót és a fűszerkeveréket egy nagy tálba szitáljuk. Közben összeolvasztjuk a vajat és a mézet. A tojássárgájákat kikeverjük a nádcukorral, hozzáadjuk a tejfölt és a narancs finomra reszelt héját. Összedolgozzuk az átszitált, száraz hozzávalókkal és a vajas mézzel. A gombóccá gyúrt tésztát lefóliázva legalább 4-6 órára hűtőben pihentetjük.

A mézes tésztából kisebb diónyi darabokat csípünk le, gombóccá formázzuk, kilapítjuk, és egy kávéskanálnyi sűrű szilvalekvárt teszünk a közepébe. A széleit összecsípjük, és enyhén lisztes kézzel simává gömbölyítjük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben 12-13 perc alatt készre sütjük. Ha kihűltek a sütemények, olvasztott csokoládéval díszítjük.

Tipp: Az én gyerekeim egyelőre nem értékelik a szilvalekvárt, ezért nekik például egy-egy szem diót nyomok a tészta közepébe, és úgy sütöm meg.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása