Csongrád megyében nem a szilvás derelyét hívják barátfülének, hanem ezt a finom, kétfalatos apróságot. A karakteres szilvaízt pedig remekül kiegészíti a teljes kiőrlésű liszt savanykássága.
 

Hozzávalók (50 darabhoz):

a tésztához:

a töltelékhez:

  • 40 dkg sűrű szilvalekvár

a tetejére:

  • 1 tojás

 

Az élesztőt langyos, cukros tejbe morzsoljuk, és felfuttatjuk. Egy nagy tálban elvegyítjük a liszteket a sóval, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is. Sima, ruganyos tésztává dagasztjuk, majd 15 percig hagyjuk pihenni. Lisztezett munkalapon kb. 2 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk, és egyenlő, nagyjából 4-5 cm-es oldalú négyzetekre vágjuk fel. Mindegyik négyzet közepébe teszünk egy nagy teáskanálnyi sűrű szilvalekvárt, és átlósan összecsípünk egy-egy tésztacsücsköt. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, a tetejüket vékonyan megkenjük elhabart tojással. 175 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt készre sütjük.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása