Alul omlós, vékony tésztaréteg, amit vastag, vaníliás-citrusos túrókrém borít be. Megéri belevágni!

Ez az a sütemény, amit bármilyen alkalomra elkészíthetünk, a születésnaptól kezdve a vasárnapi desszertig, biztos sikere lesz! A tésztát egy kevés ideig pihentetjük hűtőben, de az sem baj, ha éjjelre bent marad, sőt a töltelék is elkészíthető előre. Másnap pedig csak gyorsan összerakjuk a sütit. Nyáron friss gyümölccsel, télen lekvárral szoktam tálalni. De az utolsó néhány percben tojásfehérjehabot is tehetünk a tetejére. A legfinomabb langyosan fogyasztva.

Hozzávalók (22-24 cm átmérőjű tortaformához)

a tésztához:

a túrótöltelékhez:

  • 75 dkg túró (natúr krémtúró is lehet)
  • 15 dkg puha vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 7,5 dkg étkezési keményítő
  • 5 tojás
  • 1 vaníliarúd
  • 1 kezeletlen citrom vagy narancs héja

 

A tésztához az ujjbegyeinkkel vagy késes robotgépben összedolgozzuk a tészta hozzávalóit, majd műanyag fóliába csomagolva hűtőbe tesszük 1 órára, amíg kicsit visszaszilárdul a vaj. Amíg hűl, simára keverjük a túrót a puha vajjal, a porcukorral, a keményítővel, a tojásokkal, a vanília kikapart magjaival és a finomra reszelt citrushéjjal.

A tésztát vékonyan lisztezett felületen kinyújtjuk, és egy kivajazott (az oldalát is vajazzuk ki!) vagy sütőpapírral bélelt aljú tortaforma aljába illesztjük. Rászedjük a túrókémet, és 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük 55-60 percre, amíg enyhén megpirul a teteje. A langyosra hűtött tortát óvatosan körbevágjuk, leválasztjuk a tortakarikát, és porcukorral megszórva tálaljuk.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása