Sokmagos rozspogácsa

Hozzávalók

30 dkg vaj
20 dkg Nagyi titka Búzafinomliszt
20 dkg Nagyi titka Világos rozsliszt
30 dkg túró
1 dkg élesztő
1 dl víz
1/3 csomag sütőpor
1 db tojás
1 teáskanál só
5 dkg vegyes magkeverék (lenmag, szezámmag, zabpehely, tökmag, napraforgó stb.)

Díszítéshez:
tojás és magok vegyesen

Elkészítés

A lisztet, a sót, a sütőport, a magokat és a túrót egy tálban elmorzsoljuk, majd a szoba hőmérsékletű vajat apróra vágjuk vagy csipkedjük és elkezdjük a keverékkel finoman összedolgozni. Amikor az összes vaj a belekerült a lisztes túrós keverékbe elkezdjük apránként hozzáönteni az összekevert élesztőt, vizet és tojást és az egészet tésztává gyúrjuk.

A tésztát lisztezett deszkán kb. 1cm vastag téglalappá nyújtjuk, majd két alkalommal duplán összehajtjuk (a tészta két szélét a közepéhez hajtjuk és az így megfelezett tészta eddig be nem hajtott szélét egymásra hajtjuk; az így kapott 4 rétegű tésztát 90 fokot elforgatva újra 1 cm-esre nyújtjuk és nyújtás után megismételjük a dupla hajtást). Az összehajtott tésztát legalább 4-5 órát, de ha lehet inkább egész éjszakán át letakarva pihentetjük a hűtőben. A hűtőből kivéve kicsit átgyúrjuk majd 1,5 cm vékonyra nyújtjuk és kiszaggatjuk. Tojással megkenve a tetejét és magokkal díszítjük. 180 °C-ra előmelegített sütőben pirosra sütjük.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása