Tökéletes vacsorához, uzsonnára vagy akár vendégvárónak. A maradékot egyszerűen csak le szoktam fagyasztani, így szükség esetén bármikor ki lehet kapni a fagyasztóból egy adaggal.
 

Hozzávalók (20-24 darabhoz):

a tésztához:

a töltelékhez:

  • 10 dkg puha vaj
  • 1 csokor friss zöld fűszer (nálam oregánó, bazsalikom és snidling keveréke)
  • néhány szem aszalt paradicsom
  • ½ teáskanál só
  • 15 dkg reszelt sajt (lehet füstölt is)

a tetejére:

  • 1 tojás
  • reszelt sajt / magok

 

A tejet a cukorral meglangyosítjuk, majd elmorzsoljuk benne a friss élesztőt, és hagyjuk, hogy néhány perc alatt felfusson. Közben egy nagy tálba mérjük a lisztet és a sót, hozzáadjuk az puha vajat és az élesztős tejet. Ruganyos tésztát dagasztunk belőle, majd letakarva, meleg helyen kelesztjük 40 percig.
A töltelékhez a fűszereket és az aszalt paradicsomot felaprítjuk, és a sóval ízesített vajhoz dolgozzuk.
A megkelt tésztát két részre osztjuk. És külön-külön 3 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk lisztezett munkalapon. Vékonyan megkenjük a fűszervajjal, megszórjuk reszelt sajttal, és feltekerjük a szélesebb oldalánál kezdve. A tésztarudakat ezután ferdén, mindig ellentétes irányban felszeleteljük (trapézokat formázzon), így kapjuk meg a klasszikus hajtovány formát. A süteményeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és újabb 20 percig kelesztjük. Ezután vékonyan megkenjük a tetejüket elhabart tojással, és magokkal vagy reszelt sajttal megszórva 180 fokos sütőbe tesszük 20 percre.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása