Bevallom, nem vagyok nagy kenyérsütő, de néha vágyom rá, hogy finom kenyérillat lengje be a konyhát. Így a minap úgy döntöttem, előkapom a szögletes süteményformámat, és abban sütöm meg a kenyerünket. Ez egy sűrűbb, nehezebb kenyér, ami remek langyosan, vékonyra szelve rengeteg vajjal.

Ha rendszeresen sütünk kenyeret, jobb minőségűvé tehetjük, ha egy picit lecsípünk a nyers tésztából, és belekeverjük a következő sütésnél a hozzávalókba. Ezt ismételve mindig lesz egy alap, ami ugyan nem helyettesíti a kovászt, de lényegesen feljavítja a kenyereinket.

A kenyér természeten kerekre gömbölyítve, forma nélkül is elkészíthető!

Hozzávalók (30×12 cm-es formához)   

A liszteket egy nagy tálba szitáljuk a sóval. Közben kb. 1 dl langyos vízhez adjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és félretesszük, hogy felfusson. A liszt közepébe mélyedést nyomunk, ide adagoljuk a felfuttatott élesztőt és a maradék vizet. Kb. 2,5 dl-re lesz szükségünk, de előfordulhat, hogy kicsit többet felvesz a tészta. Kézzel vagy robotgéppel bedagasztjuk a kenyértésztánkat, közben hozzászórjuk a magok nagyrészét is. Egy keveset félre teszünk a tetejére. Ha már szépen elválik az edény falától a ruganyos tészta, műanyag fóliával vagy tiszta konyharuhával lefedjük. Meleg helyen duplájára kelesztjük (ez kb. 1 órát igényel). Ha szépen megkelt, ne felejtsünk el lecsípni a tésztából egy darabot, ahogy a bevezetőben is írtam!

Lisztezett felületen formázzuk meg a kenyerünket, és tegyük a sütőedénybe vagy egy tepsire. Mehet a tetejére a félretett magkeverék. Konyharuhával letakarjuk, és újabb 30-45 percig kelesztjük. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása