Ha már egyszer anyák napja, azon gondolkoztam, milyen olyan tipikus recept van, amely anyáról lányára száll. Az egyik nagy klasszikus a hatlapos, a többi nálunk mind valamilyen lepényféle. A Rákóczi-túrós pedig igazi családi kedvenc. Persze megjegyezném, hogy a fehérjehabot illetően még nem sikerült közös álláspontra jutni. Valaki az óriási, vastag tojáshabot szereti, én az ilyen vékonyabb, rácsozós verziót, ami közé jó sok házi baracklekvár rejthető.

 

A tésztához különösen ajánlom a félfogós búzalisztet, amely remeg alap egy jó kis omlós tésztához.

 

Hozzávalók (kb. 40×25 cm-es tepsihez)

 

 a tésztához:

  • 25 dkg Nagyi titka félfogós búzaliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 12,5 dkg hideg vaj
  • 6 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 1-2 evőkanál hideg víz vagy tej
  • kis darab vanília
  • egy csipet só

 a töltelékhez:

  • 75 dkg túró
  • 15 dkg porcukor
  • 3 tojás
  • ½ vaníliarúd
  • 1 bio citrom héja

a tetejére:

  • 3-4 tojásfehérje
  • 15-20 dkg porcukor
  • 2 dl házi baracklekvár simára turmixolva

 

A tésztát készítjük el elsőként. Ehhez késes robotgépet szeretek használni, ami pillanatok alatt gyönyörűen kidolgozza. A lisztet, a sütőport, a porcukrot, a kockázott vajat, a sót, egy pici darab vanília kikapart magjait és a tojássárgáját a késes robotgép táljába tesszük, és addig dolgoztatjuk, amíg morzsás állagú lesz. Ekkor mehet bele a kevés hideg víz vagy tej. Végül addig folytatjuk a gyúrást, amíg szép gombóccá áll össze a tészta. (Robotgép nélkül: az ujjbegyeinkkel morzsoljuk össze a hozzávalókat, majd dolgozzuk össze sima tésztává. )

 

Ha kész, műanyag fóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük legalább 30 percre, amíg kissé visszadermed a vaj.

 

Közben elég időnk van nekilátni a tölteléknek. Ehhez a tojásokat szétválasztjuk. A sárgájákat kikeverjük a porcukorral, a túróval a reszelt citromhéjjal és a vanília magjaival. A fehérjéket habbá verjük, és több részletben a túrókémhez keverjük, ezzel fellazítva azt.

 

A tésztát egy sütőpapírra tesszük, és a tepsi méretéhez igazodva kinyújtjuk. A papírral együtt átemeljük a tepsibe. Megszurkáljuk, és a 180 fokra (légkeveréssel 160) előmelegített sütőbe tesszük 10 percre. Kivesszük, egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket, és visszatesszük kb. 25 percre.

 

Amíg sül a sütemény a tetejéhez félretett fehérjéket a porcukorral nagyon kemény habbá verjük. Ez sok időt vesz igénybe, de megéri, mert így marad szép a habunk. Áttöltjük egy csillagcsövű habzsákba.

 

A süteményt kivesszük a sütőből, és a hőmérsékletet visszavesszük 110-120 fokra. A habzsákból csíkokat húzunk a túró tetejére, majd ellentétes irányban is berácsozzuk. 10-12 percig, a már csökkentett hőmérsékleten szárítjuk tovább. Ha elkészült a lekvárt habzsákból a lyukakba adagoljuk. Amikor kihűlt, már szépen lehet szeletelni. Közben ne felejtsük el megtörölni a kést, hogy ne kenjük össze a kockák oldalát.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása