Télen nem csak a mézes puszedli közepébe kerül a sűrű szilvalekvárból, kiváló vele a lekváros bukta is. A tésztához két prémium minőségű lisztet használtam. A Nagyi titka Félfogós búzalisztet, ezt a lisztfajtát már a dédanyáink is szívesen használták süteményeikhez, a másik pedig az én egyik kedvencem, a Nagyi titka Kelt tészta süteményliszt, amellyel tényleg nagyszerűen sikerülnek a kelt sütemények. Ahhoz, hogy a tészta puha maradjon másnap is, egy modernebb trükköt vetek be: kókuszolajat használok zsiradékként. Ez nem csak az egyik legegészségesebb zsiradék, de nagyon jól viselkednek vele a kelt tészták. Ha nem tudják beszerezni, tulajdonképpen bármilyen olaj megteszi.

Hogy még nagyszerűbb legyen az összhatás, egy kis vaníliával ízesítem a tésztát.

 

Hozzávalók (30-35 darabhoz)

Egy kevés tejet meglangyosítunk 1-2 teáskanál cukorral, és belemorzsoljuk az élesztőt. 5-10 perc alatt hagyjuk kicsit felhabosodni.

A liszteket egy nagy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sót, és mélyest készítünk a közepébe a többi hozzávalónak. Mehet is bele a felfuttatott élesztő a tejjel együtt, a maradék porcukor, az egyik tojás, a kókuszolaj és a vanília kikapart magjai.

Dagasztóvillákat teszünk a robotgépbe, és alacsony fokozaton elkezdjük összedolgozni a hozzávalókat. A maradék tejet fokozatosan adagoljuk hozzá. Ha már szép, sima tésztát kaptunk, letakarva félre tesszük kelni. A bukta tésztája kicsit lágyabb, mint a szokásos kelteké!

Nagyjából 60-70 perc alatt szépen megkel a süteményünk alapja. Ezután lisztezett munkafelületen átgyúrjuk, és kb. fél cm vastagságú téglalappá nyújtjuk. Pizza- vagy derelyevágó segítségével 10 cm-es oldalú négyzetekre daraboljuk. Mindegyik közepébe teszünk egy nagy kanál szilvalekvárt. A két oldalát ráhatjuk, feltekerjük, és az alját összecsippentjük.

Vastagon vajazott és lisztezett tepsibe sorakoztatjuk őket a hajtott felükkel lefelé. Ügyeljünk rá, hogy legalább 1-2 cm maradjon a bukták között, mert még nőni fognak. Letakarva további 20 percig pihentetjük, közben 170 fokra előmelegítjük a sütőt. A sütemények tetejét vékonyan megkenjük tojással, majd 20-25 perc alatt készre sütjük. Porcukorral megszórva, frissen tálaljuk!

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása