Egy alaptészta, két elkészítési mód. Ráadásul mindkettő nagyon-nagyon finom. Az alap tehát a jól bevált pizzatésztám, amit vagyok annyira lusta, hogy a kenyérsütő géppel szoktam begyúratni, és megkeleszttetni. Természetesen lehet kézzel is dagasztani!


A tészta alkalmas vékonyabb és vastagabb tésztás pizzák készítésére, vagy épp calzone (töltött pizza) sütésre is. De amikor nincs kedvem 250-300 fokosra felfűteni a sütőt, vagy épp tombol a nyári kánikula, akkor elég a kinyújtott tésztát 2 percre forró olajba dobni. 2 perc után még kap egy kis grillezést, és ehetjük is az isteni pizza frittát. Ez nem olyan nehéz, mint a mi lángosunk, nem is szívja meg magát annyira olajjal.

Hozzávalók (6 nagyobb vagy 8 kisebb pizzához)

 • 70 dkg Nagyi titka Pizzaliszt
 • 3 dl langyos víz
 • 0,5 dl olívaolaj
 • 3 dkg friss élesztő
 • 1 evőkanál cukor
 • 1 evőkanál só

továbbá:

 • paradicsomszósz
 • mozzarella
 • további feltétek ízlés szerint
 • pizza frittánál:
 • + 2 dl étolaj a sütéshez

Kenyérsütő gépben készítve: a kép táljába öntjük a langyos vizet és az olívaolajat. Mehet bele a só és a cukor is. Ráhalmozzuk a lisztet, majd a friss élesztőt elmorzsoljuk kicsit a liszttel a tetején. Beállítjuk a dagasztó programot, és hagyjuk dolgozni a gépet. Amint a tésztánk a kétszeresére nőtt, már dolgozhatunk is vele.


Hagyományos módon készítve: 1 dl langyos, cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet a munkalapra halmozzuk, közészórjuk a sót, a közepébe lyukat fúrunk. Ide öntjük az élesztős vizet, a maradék vizet és az olajat.


Egy villával elkezdjük befelé söpörni a lisztet a folyadék felé. Addig keverjük a villával a tésztát, ameddig csak tudjuk. Letesszük a villát, lisztezett kézzel folytatjuk a tészta összegyúrását, míg már nem ragad a kezünkre. Nagyjából 10 percig dagasztjuk a lisztezett felületen a tésztát, 2 részre osztjuk, cipókat formázunk. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, majd kb. 30-45 perc alatt a kétszeresére kelesztjük őket.


A sima pizzánál a sütőt felforrósítjuk 250-300 fok közé. A megkelt tésztát annyi darabra vágjuk, ahány pizzát sütünk. A darabokat egyenként meggömbölygetjük, majd lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk. Én villával meg szoktam még ilyenkor párszor szurkálni. A lapot a tepsire tesszük, vékonyan megkenjük paradicsomszósszal, és rászórjuk a többi feltétet is, 5-6 perc alatt el is készül a forró sütőben. Amíg sül, már készíthetjük is a következőt.


A pizza frittához érdemesebb csak kisebb 10-12 cm átmérőjű köröket készíteni. Egy lábasban felforrósítjuk az olajat, és nagyjából oldalanként 1-1 percre beledobjuk a tésztát. Áttesszük egy tepsire, vékonyan megkenjük a szósszal, mehet még tá egy kis mozzarella és friss bazsalikom. Akár így is ehetjük, de érdemes tálalás előtt kicsit meggrillezni. Ha betöltjük a pizzát, akkor ügyeljünk rá, hogy tovább kell sütni!

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása