Készülhet mandulával, aszalt gyümölcsökkel, aszalt citrushéjjal, csokoládéval és még sorolhatnám. Az enyémbe ezúttal marcipán és aszalt szilva került. A formával kapcsolatban több lehetőségünk is akad. Ugyanis már lehet kapni szép, magas, fém panettone sütőt, de egyszer használatos, papírból készülteket is fellelhetünk már több méretben. Ez az adag 4, nagyjából 10 cm-es papírformához, vagy egy 16-18 cm-es nagyobbhoz elég.

 

Hozzávalók

  • 50 dkg Nagyi titka kelt tészta süteményliszt
  • 25 dkg puha vaj
  • 15 dkg cukor
  • 5 tojás
  • ½ dl langyos tej
  • 5 dkg friss élesztő
  • ½ vaníliarúd
  • 1 kezeletlen narancs héja
  • 10 dkg marcipán
  • 5 dkg szeletelt mandula
  • 10 dkg asztalt szilva
  • 1 dl rum

A cukorból egy keveset félreteszünk, ezután a többit a puha vajjal, a narancs finomra reszelt héjával és a vanília kikapart magjaival habosra keverjük. Tovább keverve, egyesével beleütjük a tojásokat. A langyon tejhez kevés cukrot adunk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és langyos helyen felfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a vajas keveréket és a felfuttatott élesztőt, végül lágy tésztát dagasztunk belőle. Letakarva, meleg helyen másfél órát kelesztjük. A sok vaj miatt viszonylag lassan kel meg, ne essünk kétségbe.
A felszeletelt szilvát a rummal felforraljuk, egészen addig, amíg magába szívja az összes alkoholt. A marcipánt kis darabokra kockázzuk.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, átgyúrjuk, közben folyamatosan hozzáadva a szilvát, a mandulát és a marcipánt. A tésztát –ha kisebb formákat használunk, szétosztjuk – a sütőformába tesszük (legfeljebb az 1/2 – 2/3 részéig érjen), és további 1 órát kelesztjük. 160 fokos sütőben 45-55 perc alatt (a forma méretétől függ) készre sütjük.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása